12 godina od smrti poznatog glumca Bekima Fehmiua

Njegovi tragovi u stranoj i albanskoj kinematografiji nisu mali. Fehmiu se proslavio filmom “Skupljači perja” 1966. godine. Do tada je studirao i postao poznat po mnogim filmskim kućama širom svijeta.

Bekim Fehmiu

On je prvi albanski filmski i pozorišni glumac koji je uspiješno glumio u filmovima i scenama širom bivše Jugoslavije. Među najpoznatijim ulogama Bekima Fehmiua su “Posebna proba”, “Odiseja”, “Avanturist”, “Put”, “Vruće godine”, “Dezerter”, koje se pominju kao remek-dijela.

Fehmiu je sarađivao sa poznatim imenima svjetske kinematografije kao što su John Huston, Olivia de Havilland, Ava Gardner, Robert Shou, Dirk Bogart, Irene Papas i drugi.

U svojim ulogama, Fehmiu je nastupao na nekoliko jezika. Na ovu godišnjicu nijedna institucija se ne sjeća njegovog lika.

Bekim Fehmiu je rođen u Sarajevu 1936. Godine, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslavije. Njegova porodica je porijeklom sa Kosova. Otac mu se zvao Ibrahim, a majka Hedija Fehmiju. Osnovnu I srednju školu je završio u Prizrenu. Studije glume i pozorišta nastavlja u Beogradu, gdije je i živeo. Oženjen je bio glumicom Brankom Petrić sa kojom je imao dva sina Hedona i Uliksa. Uliks Fehmiu je inače poznati glumac.    

Poslednja želja proslavljenog glumca je bila da mu se prospe pepeo sa posmrtnim ostacima po Bistrici, što je to učinjeno sa  članovima porodice i to sa Maraškog mosta u Prizrenu.

Radio Astra