127 miliona evra za mjesec dana, finansijska infuzija iz dijaspore

Samo tokom juna, turističke usluge dostigle su vrijednost od 141,3 miliona evra, od čega je najveći dio novca iz inostranstva, saopštila je Centralna banka. Prema statistici CBK-a, u prvoj polovini godine vrijednost doznaka dostigla je 635 miliona evra. Ekonomisti kažu da ovaj doprinos, za koji se očekuje da će se udvostručiti do kraja godine, utiče na kontinuiran privredni rast Kosova.

Centralna banka Kosova objavila je u subotu podatke prema kojima su iseljenici na Kosovu potrošili oko 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Prema ovoj statistici, samo tokom juna mjeseca turističke usluge dostigle su vrijednost od 141,3 miliona evra, od čega je najviše novca iz inostranstva.

„Oko 90 odsto putnih troškova na Kosovu, odnosno 126,6 miliona evra, su troškovi dijaspore. U poređenju sa istim periodom prošle godine, dijaspora je ove godine potrošila oko 15 odsto više“, kaže se u podacima koje je objavila CBK.

CBK je pokazala da su doznake glavna kategorija u okviru sekundarnih prihoda, čija je vrijednost do juna 2023. godine dostigla 635,1 milion evra, što predstavlja povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomista Visar Vokri, koji je direktor programa Instituta Riinvest, kaže da je doprinos dijaspore kroz doznake i rashode koje ostvaruju na Kosovu uticao na kontinuiran ekonomski rast. On očekuje da će ukupna vrijednost doznaka ove godine biti oko 1,2 milijarde evra.

„Vjerujem da ovaj kontinuirani rast dolazi iz dva razloga. Prvo, vjerujem da je geografska rasprostranjenost ili geografska koncentracija naše dijaspore, koja je, kao što znamo u zemljama njemačkog govornog područja, njihov doprinos da se stalno povećavaju, jer ove zemlje jesu razvijene i dobro se ponašaju u ekonomskom smislu“ , rekao je Vokrri.

Prema njegovim riječima, dijaspora najviše troši kroz investicije u nekretnine. Ali to takođe računa i druge sektore.

„Sektori koji imaju najviše koristi od investicija dijaspore na Kosovu su uglavnom nerazmenljivi sektori, ovdje govorimo o uslugama koje oni ovde koriste, bilo da su hoteli, gastronomija, onda smo nedavno primjetili neku vrstu povećanja. u uslugama, recimo medicinskim koje ovde troše, ili čak transportu“, naglasio je Vokrri.

Na osnovu podataka Agencije za statistiku Kosova, broj građana Kosova koji žive u inostranstvu, do kraja 2018. godine bio je preko 850 hiljada, cifra koja nije ažurirana.

Uz podatke o prihodima iz dijaspore, CBK je objavila i široki platni bilans do kraja juna 2023. godine, za koji je istakla da ga karakteriše deficit tekućeg računa koji je zabilježio vrijednost od 502,7 miliona dinara. evra, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 19 odsto.

Ističući da je robnotrgovinski bilans ostvaren deficit u iznosu od 2,1 milijardu evra, što je najveći trgovinski deficit u odnosu na isti period prethodne godine.

A, primarni prihod do juna 2023. godine bilježi pozitivan saldo od 45,9 miliona evra, što je u odnosu na prvo polugodište 2022. manje za oko 48 odsto prenosi kohanet.