17 dan barikada na sjeveru

Barikade na Severu Kosova ulaze u 17. dan nakon još jedne noći koju su obilježili oprečni i nepotvrđeni medijski izvještaji. Beogradski mediji sinoć su pisali o rafalnoj paljbi i napadu na Srbe na pojedinim barikadama u Zubinom Potoku od strane „Kurtijevih specijalaca“, a u još jednoj specijalnoj emisiji u vezi sa Kosovom na TV Pink-u se govorilo o novim sukobima do kojih će „najverovatnije doći“.

Za to vreme, načelnik generalštaba Vojske Srbije, koji se nakon sastanka sa Vučićem hitno uputio ka Raškoj, saopštio je da je Vojska dobila zadatke, da je situacija složena i da zahtijeva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

Navodi medija u Beogradu naišli su na reakcije u Prištini koja ih je demantovala.

„Nije bilo razmjene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, oglasila se među prvima Kosovska policija.

Šef kabineta kosovske predsjednice optužio je potom srpske prorežimske medije da su „preterano podsticali oružanu konfrontaciju na Kosovu, lažno izvještavajući da se sukobi vode u blizini Zubinog Potoka“, te da zapravo „ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju“.

Nakon ponoći se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da se „nastavljaju Vučićeve igre“.

„Prvo su rekli da je bilo sukoba u Zubinom Potoku koji je pokrenula Kosovska policija. Kada su shvatili da su napali KFOR, žele da demantuju sve napade“, dao je svoje tumačenje sinoćnih dešavanja u Zubinom Potoku ministar Svečlja.

O navodnom napadu na misiju KFOR u Zubinom Potoku, sinoć je izvjestila prištinska Koha.

I dok su Kosovski zvaničnici demantovali srpske medije, predsjednik Srpske liste, Goran Rakić, demantovao je navode ovog prištinskog medija.

„Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na Sjeveru poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić.

Prištinski mediji su, međutim, potom izvjestili, pozivajući se na potvrdu KFOR-a, da je sinoć pucano u blizini jedne od njihovih patrola, ali i da nije bilo povređenih, niti materijalne štete, dok ujedno nije bilo detalja o tome ko se sumnjiči za pucnjavu.

Već 17 dana blokirani su magistralni putevi na Sjeveru Kosova na desetak mjesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtijevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahtijeve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.