30 April je zadnji rok za plaćanje poreza na imovinu, kazne i kamata za one koji ga ne plate

Građani imaju samo do sutra da uplate prvu ratu poreza na imovinu za 2023. Oni koji ne plate čekaju kaznene mjere. Za njih će se primjenjivati kamata od 0,65 odsto za svaki mjesec kašnjenja sa plaćanjem, kao i kazna od 10 odsto neplaćenog poreza.

Zakonski rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe sutra. Za drugu ratu rok im je do kraja septembra.

Građani su već upozoreni da izvrše uplate, kako se ne bi suočili sa kaznenim mjerama. Ove godine će računi za porez na imovinu biti skuplji, pošto je revalorizaciju imovine uradilo Ministarstvo finansija.

„Ostalo je još nekoliko dana do uplate prve rate. Svi poreski obveznici koji još nisu izvršili svoju obavezu mogu uplatu izvršiti do 30. aprila 2023. godine. Izvršavanjem obaveza na vrijeme nećete plaćati kazne u iznosu od 10% prve rate i kamatu od 0,65% mjesečno“, je obavještenje koje izdaje Odeljenje za porez na imovinu.

U slučaju neplaćanja, na njih će se obračunavati kamata od 0,65% za svaki mjesec kašnjenja plaćanja, kao i kazna od 10% neplaćenog poreza.

A oni koji plate moći će da koriste Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti, koji predviđa da se svakom poreskom obvezniku oprosti do 100 evra računa za porez na imovinu za poresku 2023. godinu.

Građanima koji su već platili račun oprošteni iznos biće obračunat kao avans za naredne godine.

„U slučaju da je poreski obveznik platio račun poreza na imovinu za 2023. godinu, oprošteni iznos se obračunava kao akontacija za naredne godine.

Takođe se pojašnjava da se poreska amnestija primjenjuje samo za ovu godinu.

„Sprovođenje ovog poglavlja ostaje odgovornost svake opštine odgovorne za administraciju procesa poreza na imovinu za nepokretnu imovinu koja se nalazi na teritoriji opštine“, navodi se u nacrtu zakona.

Ovaj nacrt zakona usvojila je Vlada Kosova 31. marta i podnela ga Skupštini Kosova, ali do njegovog konačnog usvajanja ostaje još nekoliko faza koje se ne očekuju u toku ovog meseca.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati izjavio je da uz pomilovanje koje će biti dato, 85 odsto poreskih obveznika ne bi platilo ništa za ovu godinu, još 10 odsto bi platilo manje od 100 evra, a samo 5 odsto poreskih obveznika platio bi više od 100 evra.

Inače, od poreza na imovinu država Kosovo ima godišnje prihode do 40 miliona evra.

Prihodi prikupljeni od poreza na nepokretnosti prikupljaju se na račun opštine u kojoj se nepokretnost nalazi i koristi ih opština za razvoj infrastrukture i druge projekte koji unapređuju život građana prenosi, gazeta metro.