60 policajaca napustilo KP ove godine

Predsjednik Sindikata policije Kosova Imer Zećiri rekao je da je samo ove godine oko 60 pripadnika dalo ostavku u Kosovskoj policiji, prenosi „Ekonomija onlajn“.

„Ostavki je bilo u kontinuitetu, svake godine je bilo ostavki, od osnivanja policije imali smo preko 2.200 dobrovoljnih ostavki, ali je nezadovoljstvo policije poraslo kada je ukinut i dodatak na opasnost, uzimajući u obzir mnoge druge uslove, i došli smo do toga da imamo oko 60 ostavki samo za ovu godinu, a imamo najavu i za ostale ostavke. Možda skoro svakog dana imamo ostavku, što je previše. Jedina prevencija dobrovoljnih ostavki je poboljšanje blagostanja KP. Ostavke su postale uznemirujuće”, rekao je Zećiri.

Zećiri je rekao da se plaši da će se nastaviti sa ostavkama, te da bi Vlada Kosova trebalo da obešteti policajce.

Zećiri je rekao da je KP, pored zahtijeva za naknade za opasnost, zatražila i da se izradi Zakon o prijevremenom penzionisanju, koji predviđa usklađivanje penzije, pošto prema njegovim riječima, policajci posle penzionisanja primaju samo 100 evra, što ne izađe ni za ljekove.

„Kosovska policija je trebalo mnogo ranije da ispuni neke uslove, ne samo zato što se desio poslednji slučaj, već je u stvarnosti KP od svog osnivanja pokazala kontinuirane rezultate i uspjehe. Međutim, kada je u pitanju socijalna pomoć, definitivno je žalosno to što nedostaje mnogo toga, a ne samo dodatak za opasnost, koji se sada, od primjene Zakona o platama, više ne isplaćuje. Imali smo i druge zahtijeve, veoma visokog prioriteta. Mi smo glavna bezbijednosna institucija u zemlji, a nemamo zdravstveno i životno osiguranje. Nema smisla zašto se do sada ne radi i nije radilo na zdravstvenom i životnom osiguranju. Imamo konkretne zahtijeve prema Vladi, imamo i konkretan plan kako to da se uradi, samo su nam bili potrebni alati. Ovo se ne dešava“, rekao je Zećiri.

„Imamo i Zakon o penzionisanju sa 55 godina. U ovom uzrastu, u većini zemalja svjeta, policajac odlazi u penziju. Razni stručnjaci predviđali su da policajac, za posao koji obavlja, može da do svoje 55. godine bude vitalan da savlada sva ona zakonska ovlašćenja i dužnosti koje policajac obavlja. U ovom zakonu nije samo ovo, već i da policajac nakon završetka karijere, kada navrši 65 godina i kada ode u penziju bez penzije, prima penziju od 100 evra koja nije ni socijalna pomoć, što vjerovatno za većinu nije dovoljno ni da kupe lijek. Zaista je ponižavajuće to da na kraju vaše karijere posle svih ovih izazova primite naknadu od 100 evra“, rekao je on.

Zećiri je takođe govorio o izvještajima o nedostatku odeće KP, gde prema njegovim riječima, postoji nedostatak i da KP ne stoji dobro sa odjećom. On je rekao da se to dešava zbog privremene disfunkcije Odbora Tela za razmatranje nabavki i zbog tendera, prenosi Ekonomia Online.