86 poslanika, pismo Fon Der Lajen: Uklonite naknade za roming sa zemljama Zapadnog Balkana

Nakon proširenja roming tarifa između zemalja Balkana, očekuje se da će u narednim periodima korisnici mobilnih telefona u ovom regionu manje trošiti čak i kada putuju u zemlje Evropske unije.

Zemlje EU pozitivno gledaju na inicijativu Savjeta za regionalnu saradnju o smanjenju naknade za roming sa balkanskim zemljama, a za to postoji čak i pravi kalendar rada, o čemu je govorila generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu tokom sjednice na samitu u Berlinu prošlog oktobra.

U tom kontekstu, 86 poslanika Grupe evropskih narodnih partija obratilo se predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen tražeći od nje da ukine naknade za roming za naš region, opisujući Zapadni Balkan kao dostojnog i pouzdanog savjeznika Evrope. Union. , što se mora podržati.

Pošto su cijenili podršku Ukrajini, koju je i sama Fon der Lajen istakla u svom govoru u septembru, dotični poslanici od nje traže da posvjeti više pažnje još jednom regionu u Evropi, kao što je Zapadni Balkan.

Važan korak u pravcu podrške ovom regionu bilo bi uklanjanje komunikacijskih barijera između njih i zemalja EU ukidanjem roming taksi“, pišu poslanici u pismu.

„Vreme je da dijelujemo sada! Mi, predstavnici građana EU, zahtijevamo izradu prave strategije približavanja građana Zapadnog Balkana našim zemljama“, zaključuju oni.

Ukidanje naknade za roming između balkanskih zemalja i EU je inicijativa RCC-a i očekuje se da će biti u fokusu samita koji će se održati 6. decembra u Tirani na kojem će učestvovati šefovi zemalja Evropske unije.