Abdidžiku i Haradinaj zahtevaju izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi

Večeras je preko prištinskih medija obelodanjeno da je Evropska unija donela mere protiv Kosova zbog izostanka deeskalacije krize na Severu, te da je o tome već 28. juna obavještena kosovska vlada.

Bio je to dan kada je premijer Kosova posluživao kosovske specijalce u Sjevernoj Mitrovici sa baklavama i zadovoljno se smješio.

Ni kosovska vlada, ni njen premijer se nisu oglašavali u vezi sa vešću o primjeni mjera, niti su još uvjek iste potvrdili.

Međutim, stižu prve ali intenzivne reakcije opozicije.

Dvojice lidera ključnih opozicionih stranaka – LDK i AAK snažno večeras optužuju Aljbina Kurtija za odgovornost zbog oštrih sankcija koje je uvela EU prema Kosovu.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) poručuje da je ovo „poslednji put za novi put bez Kurtija i njegove politike izolacije“.

„Obustava EU fondova; Obustava SSP-a, Obustava sastanaka na visokom nivou, Obustava bilateralnih posjeta. Sankcije za Kosovo, napredak za Srbiju. Kakva nam je bila ova pobjeda? Pošto smo isključeni iz vojnih programa sa NATO; Srbija sa njima nastavlja mirovne misije. Kako gubimo na 7,5 milijardi programa za digitalni razvoj, zemlje regiona prave velike korake. Stalno sam upoznavao kompanije iz IT zajednice, nevjerovatne poslodavce, potencijale i još mnogo toga. Danas gube oni i mlade koji bi stalno zapošljavali“, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Prema Abdidžiku, „Kosovo nikada nije bilo gore na međunarodnom planu nego danas“ i „Srbija nikada nije imala veću podršku nego sada“.

Abdidžiku je inače prije nekoliko dana pozvao na „novi put”.

A novi put je put bez Aljbina Kurtija.

Najavio je sastanke sa društvenim akterima za izgradnju „pravog puta“.

„Aljbin Kurti i njegova politika ne mogu učiniti Kosovo evropskom državom“, poručio je lider LDK.

.Kritičan je bio i Ramuš Haradinaj.

„Svestan da Kosovo sa ovim premijerom ulazi u ćorsokak, prije nekoliko dana zatražio sam prijedlog za smjenu Aljbina Kurtija“, podsjetio je svoje pratioce na Fejsbuku.

„Koliko je opasna i beznadežna situacija, koja će se, nažalost, sve više pogoršavati, dokazuju sankcije EU Kosovu i upozorenja SAD da je Vlada Kosova na pogrešnom putu“, naglasio je Haradinaj preko iste mreže.

Dakle, danas je vreme da dijelujemo i ujedinimo sve one kojima je Kosovo primarni interes, bilo kada su u pitanju opozicioni ili poslanici vlasti, i da sprovedemo predlog za razriješenje ove Vlade, dodaje, zaključujući na kraju:

„Nespremnost da se dijeluje u vreme tako duboke krize sa nezamislivim posledicama po zemlju je saučesništvo. Predlog za smenu Aljbina Kurtija danas je od nacionalnog interesa!“

Što se sankcija tiče, iako EU ne koristi ovaj izraz, već „mjera“ ili „restriktivna mjera“, kosovski mediji pišu i da je obustavljeno programiranje sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024, dok prijedlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan uopšte nisu podnijeti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku održanom 29. i 30. juna.

Stupanje na snagu ovih mjera u petak je potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovijestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije Zapadnog Balkana.

Navodno su mjere privremene i reverzibilne u zavisnosti od diješavanja na terenu i odluke o deeskalaciji premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Evropska unija očekuje od Kosova da dijeluje na deeskalaciji i da izmjesti specijalne, i uopšte – policijske jedinice iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da se hitno raspišu novi izbori budu u četiri opštine na Sjeveru, ali uz „puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba“.

Nakon toga se očekuje nastavak primjene Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU – kao što je prikazano u izjavi (visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbijednst Žozepa) Borelja, u ime država članica od 3. juna, odlučilo da primjeni mjere na Kosovo“, kazao je portparol EU u Briselu, javila je Beta.

A poznati kosovski analitičar i univerzitetski profesor, Nedžmedin Spahiju (Nexhmedin Spahiu), inače iz Mitrovice, i donedavno smatran umjerenim glasom, u intervjuu za Kohu sinoć je kazao da kosovska vlada treba da „dijeluje brzo“, kako bi „izbegla sankcije“.

A hitno dijelovanje, prema njegovom uputstvu podrazumjeva to da kosovski premijer što prije treba da „uhapsi sve pripadnike paralelnih struktura“, što bi onda, kako kaže, „normalizovalo situaciju“.

Pri tom, on iznosi da se očekivalo da Evropska unija upozori na sankcije jer Kosovo pokušava da vodi „nezavisnu politiku“.

„Sve dok pokušavate da se bavite nezavisnom politikom, da mijenjate stvari na terenu, onda morate biti spremni na međunarodne mjere protiv vas. Koliko će ovo trajati, zavisi. U interesu Kosova je da se što prije obavi posao na terenu i uklone ove mjere. Pohapsiti sve nasilne strukture da niko ne zateže situaciju na sjeveru. U trenutku kada nema nikoga sa tenzijom, ove sankcije padaju. Onda može biti slobodnih izbora. Samo tako možemo da normalizujemo situaciju“, rekao je Spahiju u emisiji KTV „Interaktiv“.

Spahiju je upozorio da je jul mesec u kojem Kosovo „mora da radi“. U suprotnom će, kako kaže analitičar, „mjere štednje biti veće i položaj Kosova teži“.

Spahiju je stav opozicije po ovom pitanju nazvao „veoma dijetinjastim“.