Accuweather izbacio veliku prognozu za predstojeće ljeto

Stručni tim prognostičara platforme AccuWeather objavio je detalje o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta, koje počinje u sredu, 21. juna, oko tri nedelje nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna.

Tajler Rojs i Alan Repert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji su zajedno proučavali vremenske prilike širom kontinenta više od tri decenija, pomno su proučili prethodne godine i vremenske obrasce širom svjeta kako bi ustanovili glavne teme nadolazeće sezone.

Meteorolozi AccuWeathera pojašnjavaju da će ljetnje vreme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Evropi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prelaz na ljetnju sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao ranija ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Koji bi deo kontinenta mogle zadesiti česte oluje? Gde će nedostatak kiše izazvati povećani rizik od požara? Odgovori na to i više mogu se pronaći u opsežnoj AccuWeatherovoj ljetnjoj prognozi za Evropu 2023, a ono što nas najviše zanima je kakvo vreme se prognozira u našim krajevima.

Oluje na Balkanu

Ljetnja prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najverovatniji koridor koji će se suočiti s češćim padavinama, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Padavine bi trebale da dosegnu istorijski prosjek za veći deo ove regije, što će biti dobra vijest za useve širom Balkana, kaže Rojs.

Međutim, iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regionu, mogle bi imati štetne poslijedice za neke zajednice.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad”, rekao je Rojs.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad istorijskog prosjeka za sezonu.

Ipak, nije izgubljena svaka nada da će ljetnji planovi i godišnji odmori biti potpuno isprani jer se, prema Rojsu, tokom ljeta se očekuju i “lijepi periodi”.

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad istorijskog prosjeka u cijelom regionu tokom juna, jula i avgusta.

“Očekujemo da će broj dana s temperaturom od 32 Celzijusa ili više biti malo iznad istorijskog prosjeka ovog ljeta“, rekao je Rojs.

Suše prete većem dijelu evropskog kontinenta

Kada su u pitanju druge regije, kao što je jugozapadna Evropa, ljetnja prognoza AccuWeathera predviđa velike suše i malo padavina koje bi mogle ublažiti taj efekat.

Rojs je brzo istakauo da bujične poplave koje su uslijedile u sjevernoj Italiji kada je sredinom maja pala sezonska količina kiše nisu imale efekta u ublažavanju suše.

Ranije ove godine, izvještaj koji je objavila Služba za klimatske promjene Copernicus detaljno je opisao kako je ljeto 2022. bilo najtoplije zabilježeno za evropski kontinent, oborivši prethodni rekord postavljen samo godinu dana prije u ljeto 2021. Opasno vreli uslovi uticali su na gotovo svaki aspekt života, odnevši hiljade života i pogoršavši sušne uslove, što je rezultiralo zapanjujućim otkrićima duž isušenih riječnih korita.

Uopšteno, očekuje se da će ekstremne vrućine biti rijeđe širom kontinenta u poređenju s poslednjim godinama, prema Rojsu.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Evropa područje kontinenta za koje je manje vjerovatno da će doživjeti česte talase vrućine u nadolazećoj sezoni. U cijelini, temperature će se vjerovatno kretati blizu prosjeka tokom ljetnjih mjeseci.