Agencija za Veterinu i Hranu (AVU) čeka rezultate za paradajz uvezen iz Albanije

U Agenciji za hranu i veterinu čekaju rezultate laboratorijskih ispitivanja poslatih uzoraka za paradajz koji je uvezen iz Albanije, dok u zavisnosti od nalaza ne budu preduzete mjere. Sumnja se da sadrže velike količine hormona, opasnih po ljudsko zdravlje.

Predstavnici privrede pozivaju na hitnu akciju protiv svakog proizvoda koji ne ispunjava kriterijume za konzumaciju, dok se građani neprestano žale na nekvalitetnu hranu.

Agencija za hranu i veterinu još uvek nema zvanično obavještenje o paradajzu uvezenom iz Albanije i njihovom sadržaju, koji je nedavno napustio tržište Evropske unije. Ali, uprkos svemu ovome, AUV je uzeo uzorke i poslao ih u laboratorije u inostranstvu, radi testiranja na hemijske zagađivače/ostatke pesticida. Ovo je za Radio Kosovo potvrdio portparol AUV Lumir Tači. „Pored zvaničnih kontrola, bez sumnje kao izvori informacija, putem zvaničnih kanala koje imamo, prihvatamo i obavještenja za svaki proizvod koji predstavlja sumnju ili opasnost za potrošača. Gde nemamo nikakve informacije o sumnjama koje ste izneli. Međutim, proslijedili smo i informacije koje su nam dali mediji da bismo izazvali sumnju i na osnovu toga smo mi kao AUV preduzeli dodatne mjere kontrole, sa posebnim akcentom na kontrolu paradajza poreklom iz Albanije. AUV čeka rezultate laboratorijskih ispitivanja poslatih zvaničnih uzoraka. Nakon dobijanja rezultata, u zavisnosti od nalaza, biće preduzete radnje, navodi se u elektronskom odgovoru portparola AUV Lamira Thacija.

Predstavnici biznisa kažu da će Kosovo morati da preduzme mjere protiv svakog proizvoda koji ne ispunjava zahtijeve tržišta. Predsednik AKB-a Agim Šahini kaže za Radio Kosova da svaki proizvod, bez obzira da li je domaći ili uvezen, mora da se provjeri.

„Taj proizvod se izvozi u razne zemlje Balkana, uključujući i Kosovo. Čak i Kosovo mora da preduzme poštene i sigurne korake kako bi ono što je standard koji nije ispunjen za potrošnju u Evropi, bio ispunjen za potrošnju u raznim zemljama Balkana, u ovom slučaju za Kosovo. A u slučajevima kada Kosovo dokaže tako nešto, da nije za potrošnju, onda treba zabraniti ovaj uvoz ovog proizvoda, kako bi se zaštitilo javno zdravlje. Ali, naprotiv, ako ispunjava uslove, ali u zemljama EU zahtevaju i standarde za pakovanje, onda je to stvar dekoracije, a ne pitanje koje izaziva sumnju u loš kvalitet i da nije za potrošnju“ , rekao je Šahini

Građani se žale na nekvalitetno povrće.

„Nijedno voće i povrće nije bezbijedno, jer nema kontrole. Sada nemaju isti ukus kao nekada, jer sada mnogi koriste proizvode za rast koje koriste u poljoprivredi“, kaže jedan građanin.

Međutim, dok se ne dobije analiza od AUV, paradajz uvezen iz Albanije i dalje će biti prisutan na tržištu. Nedavno ih je vratila Evropska unija, uz obrazloženje da ne ispunjavaju bezbijednosne parametre prenosi rtk.