„Albanian Post“ tvrdi PR (navodno) odlaže odluku o tablicama, Bisljimi kaže razgovor samo o „opcijama za uspešnu konverziju ilegalnih u legalne tablice“

U jeku tenzija i krizne diplomatije o kojoj je juče govorio i Žozep Borelj, pojedini mediji na albanskom objavljuju non pejpere, ali i navodna ekskluzivna saznanja da je načelno postignut dogovor o deeskalaciji.

Tako Albanian Post tvrdi da će strane u petak, 18. novembra, istupiti u javnost i izneti detalje, odnosno zvanično potvrditi dogovor.

Ovaj portal koji već mjesecima unazad objavljuje navodne non pejpere i dokumenta u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine, javlja da je kosovska strana navodno pristala da odloži odluku o registarskim tablicama ali uz garancije svojih partnera – SAD i EU.

Nije objašnjeno i kojih, ali se zna da je srpska strana do sada insistirala na tome ili da ne uklanja KM tablice, ili da se vrate tzv. statusno neutralne – KS, što Priština odbija.

Isti portal je još 9. novembra imao navodni uvid u prijedlog dogovora od tri tačke kojima bi se smanjile napetosti na terenu.

„Obe strane da potvrde svoju privrženost francusko-njemačkom planu i da se obije strane vrate pregovorima“, navodno je prva tačka, dok je u drugoj, navodno prijedložen izričit zahtijev Vladi Srbije:

„Srbija je saglasna da se o zahtijevu za Zajednicu opština sa srpskom većinom razgovara samo u okviru celine francusko-njemačkog plana – odnosno kao dio ukupne strukture plana“.

Treća tačka tiče se zahtijeva za Kosovo: „Kosovo je saglasno da ublaži mjere u vezi sa pitanjem registarskih tablica“, navodi se u prijedlogu.

Nema potvrde ni sa jedne strane da je ovo tačna vijest.

U Briselu juče i danas boravi šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi, dok evropski šef diplomatije najavljuje i mogućnost sastanka lidera na visokom političkom nivou.

I dok evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak večeras, nakon sastanka sa Bisljimijem, ponavlja Boreljeve riječi da su eskalacija i nasilje neprihvatljivi, te da se hitno mora pronaći riješenje, Bisljimi se i dalje drži poruka o „konačnom ishodu“ dijaloga.

Naglasio je „važnost fokusiranja na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, te, „zainteresovanost Kosova da nastavi sa redovnim sastancima u Briselu o elementima sveobuhvatne normalizacije usredsređene na uzajamno priznavanje“.

„Ne treba dozvoliti bilo kakvo namjerno ometanje razgovora o punoj normalizaciji kroz akcije koje imaju za cilj eskalacije na terenu. Kosovo ostaje posvećeno principijelnom dijalogu, jer smo zainteresovani za izgradnju dobrih odnosa sa svim našim susedima“, poručio je.

Što se tablica tiče, potvrdio je samo to da se razgovaralo o „opcijama za uspiješnu konverziju svih nelegalnih registarskih tablica u legalne“.

Sa srpske strane se još niko ne oglašava u vezi sa mogućom agendom u Briselu.

Na terenu je najveća kriza još od 2013. godine, ocijenio je juče Borelj, naglašavajući i to da se ne smije dočekati 21. novembar bez dogovora.

Tada će kosovske vlasti, ukoliko ne promjene odluku o faznom uklanjanju srpskih tablica do 21. aprila i registraciji ovih vozila na RKS, da započnu sa drugom fazom. Nakon tronedijeljnih opomena, planiraju da započnu kažnjavanje vozača koji upravljaju ovakvim vozilima, sa po 150 evra preneo je Kossev.