Ambasador Huvenier govori zašto SAD podržava Kosovo

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Džef Huvenier tokom obilježavanja 246 godišnjice nezavisnosti SAD izjavio da su život, sloboda i težnja za srećom razlozi zašto su SAD rano, vatreno i predano podržavale nezavisnost Kosova, a sada je dodao da ostaju nepokolebljivi brani suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

U toplom i dekorativnom ambijentu Američka ambasada je pozvala brojne goste iz političkog, društvenog i kulturnog života. Tamo su viđeni predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu sa porodicom, premijer Aljbin Kurti sa suprugom. Takođe, viđeni su i predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca, potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi te predstavnci ostalih političkih subjekata, zastupnici, bivši poslanici, kao i drugi predstavnici institucija, civilnog sektora i ostali.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier rekao je prisutnima da se prije 246 godina 56 predstavnika iz 13 američkih kolonija okupilo u Filadelfiji i ratifikovali ono što se tada smatralo radikalnim dokumentom, Deklaraciju o nezavisnosti, u kojoj je proglašen status kolonija kao nezavisnih suverenih država.

Prema njegovim riječima, ovo nije bio samo prvi korak u formiranju Sjedinjenih Američkih Država, već je opisao i njihove težnje i vrijednosti kao naroda, čemu i danas težimo i radimo.

“Predstavlja obećavajući američki citat:

“Smatramo da su ove istine očigledne, da su svi muškarci/žene stvorene jednake da bi ih njihov tvorac obdario nekim neotuđivim pravima, kao što su; život, sloboda i potraga za srećom”.

Ovo obećanje takođe vodi američku spoljnu politiku, van naših granica, i zato su Sjedinjene Države bile rani, vatreni, posvećeni pristalica nezavisnosti Kosova, zbog čega ostajemo nepokolebljivi kao i uvjek u odbrani suvereniteta, teritorijalni integritet Kosova.