Ambasador Rohde: Nećemo dozvoliti “Republiku Srpsku” na Kosovu

Njemačko-francuski prijedlog i plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije ne predviđa nikakvu „Republiku Srpsku“ na zemlji Kosova. Ovo je istakao ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde.

On je istakao da je Njemačka zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga na briselskom sastanku, gdije su se strane izjasnile da prihvataju prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„Kosovo mora da bude spremno da razgovara o Zajednici srpskih opština i sada ostaje primjena aneksa prijedloga, jer bez dogovora o primjeni aneksa teško da će biti moguće sprovjesti sporazum. Sada očekujemo da se razgovori nastave konstruktivno i da obije strane, da tako kažem, pokažu političku posvećenost”.

„Rekli smo to otvoreno i na veoma jasan način kao partneri i bliski prijatelji Kosova, odnosno pet zemalja Kvinte, jasno smo stavili do znanja šta ne želimo i šta ne može da se desi, a ovo je „ Republiku Srpsku“ na Kosovu. To je, dakle, nešto što se ne može ni naslutiti i daleko od bilo kakvog predviđanja“, rekao je ambasador Rohde za RTK.

Ambasadorka je upozorila da može doći do poslijedica po stranu koja se ne pridržava obaveza.

„Očigledno da će biti poslijedica po stranku koja nije konstruktivna. Međutim, nemamo razloga da sumnjamo u ozbiljnost strana, koje su se u ponedijeljak u Briselu obavezale da prihvate ovaj plan. Stoga očekujemo da će se dokazana politička volja ući u detalje njegove implementacije, jer želimo da konačno imamo pozitivnu dinamiku, a ne takvu dinamiku kakvu smo videli prije godinu i po dana, izvlačeći se iz krize u narednoj krizi“, izjavio je ambasador Rohde.