Ambasadori Kvinte traže suspenziju uredbe CBK: Zabrinuti zbog uticaja na srpsku zajednicu, posebno na škole i bolnice

Nakon serije oglašavanja ambasadora zapadnih zemalja u vezi sa novom Uredbom Centralne banke Kosova o platnom prometu, danas je usledila zajednička izjava. Zabrinuti su zbog njenog uticaja na srpsku zajednicu i pozivaju na suspenziju odluke kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

„Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država napominju da nedavna uredba Centralne banke Kosova (KCB) o gotovinskom poslovanju, koja ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom“, poručuju.

Navode i da su posebno zabrinuti zbog uticaja koji će uredba imati na škole i bolnice, za koje se, kako navode, trenutno „ne čini održivim nijedan alternativni proces“.

„Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate i finansijsku pomoć od Srbije“, konstatovali su.

Ambasadori Kvinte podsjećaju i da su se ove nedelje sastali sa kosovskim premijerom kako bi razgovarali o tome. Još jednom su pozvali na privremenu suspenziju Uredbe.

„Nakon razgovora o ovom pitanju sa premijerom u petak, Kvinta poziva na suspenziju primjene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasnu i efikasnu javnu komunikaciju“, naveli su.

Konstatuju i da bi o ovom pitanju trebalo dalje da se razgovara u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

I dok je Kvinta zahtijevala suspenziju Uredbe, nakon njhovog sastanka u petak, Kurti se oglasio sa pozivom upućenim svima da „poštuju ustavnost i zakonitost u zemlji i nezavisnost Centralne banke“. Podcrtao je da je evro jedina dozvoljena valuta za platni promet.

Podsjetimo, Centralna banka Kosova je krajem godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu. Ova uredba, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka slijedećeg mjeseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona.

Samo dan prije nego što su mediji izvjestili o novoj uredbi Centralne banke, srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da Priština „razmatra ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom“, ali i navodno „upad u poštanske štedionice“.

Nizale su se potom negativne reakcije iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, prije svega zbog načina i kratkog roka predviđenog za primjenu uredbe.

Ambasada SAD u Prištini i tada je pozvala kosovsku vladu da ponovo razmotri odluku, konsultuje se sa zajednicama koje su pogođene, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i obezbijedi dovoljno vremena da se sprovedu odluke, kako bi se ublažio uticaj Uredbe.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, je takođe izrazio zabrinutost zbog kratkog roka za prilagođavanje pre početka primjene Uredbe CBK o platnom prometu, naglasivši, da će ona posebno uticati na građane u većinsko srpskim sredinama.

Povodom ove teme oglasio se i guverner Centralne banke Kosova, Ahmet Ismailji.

On je ove nedelje potvrdio za RTK2 da Uredba definiše da je evro jedina zvanična valuta za sve bankarske transakcije na Kosovu, ali je i kazao da „niko ne može da zabrani davanja ili plaćanja iz Srbije, ukoliko su ona u evrima“.

Naglasio je da ova uredba ograničava upotrebu gotovog novca iz „nezakonitih finansijskih ustanova koje nisu licencirane od strane Centralne banke“.

Ismailji je zato i kazao da se riješenje može pronaći u licenciranju srpske finansijske institucije na Kosovu od strane CBK koja bi radila sa dinarom, ali i „priznala“ da je evro zvanična valuta.