Ambasadorka SAD-a Grinfild: Priština da odloži primjenu uredbe i ne ometa socijalna davanja; Srbija da osigura da se na desi novi napad

„Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije mora biti svedeno na minimum dok se tranzicija ne završi“, poručila je večearas na sjednici Savjeta bezbijednosti ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild. Zatražila je i da se plan za sprovođenje Uredbe CBK o valutama pod hitno odloži dok se ne definišu odgovarajuće procedure. Sa druge strane, od Srbije zahtijeva da pozove na odgovornost organizatore i izvršioce napada u Banjskoj. “ Samoproglašeni vođa napada ostaje na slobodi u Srbiji“, kazala je.

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild, kazala je večeras na sjednici Savjeta Bezbijednosti Ujedinjenih Nacija da zemlja koju predstavlja ostaje posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, uključujući kroz podršku misiji NATO-a na Kosovu -KFOR.

„Naš cilj, uz evropskih partnera, je da podstičemo demokratiju, regionalnu ekonomsku integraciju, živahna multuetnička društva i vladavinu prava“, navela je.

Naglašava da baš zbog toga traži od Beograda i Prištine „da se uzdrže od nekoordinisanih i eskalatornih poteza“.

„Pozivamo ih da se vrate dijalogu kojim posreduje EU, a SAD nastavlja snažno da ga podržava“, naznačila je.

U više navrata je naglasila da je dijalog pravo mjesto za riješavanje problema, a ne Savjet bezbijednosti UN-a.

„Savjet bezdijednosti UN-a ne bi trebalo da bude kanal za riješavanje problema u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, uključujući riješenja koja poštuju prava svih zajednica“, podcrtala je.

Plan za sprovođenje Uredbe CBK da se pod hitno odloži dok se ne definišu procedure

Predstavnica SAD-a potom se osvrnula na Uredbu CBK-a kojom se dinar izbacuje iz platnog prometa, odnosno predviđa da se evro koristi kao jedina valuta.

Naglasila je da je Vašington izrazio zabrinutosti povodom plana Prištine, te je pozvala kosovsku vladu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

„Odluka je donijeta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i praksama dobrog upravljanja, a zajednica koju to pogađa bude dobro obavještena o procesu koji će se sprovijesti“, rekla je Tomas-Grinfild.

Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije da se svede na minimum dok se tranzicija ne završi

Osvrnula se i na zaplenu novca u blizini Goraždevca, namjenjenog za isplatu penzija i drugih davanja Srbima koji žive u tom dijelu Kosova.

„Ometanje distribucije socijalnih davanja iz Srbije mora biti svedeno na minimum dok se tranzicija ne završi i tražimo od srpske vlade da sarađuje u ovim naporima“, navela je.

Tomas-Grinfild je, ujedno kazala da su SAD duboko zabrinute zbog nekoordinisanih poteza kosovske vlade, odnosno akcija Kosovske policije u sklopu kojih su zatvoreni privremeni organi u u Dragašu, Goraždevcu, Osojanu i Vidanju, kao i zzbog upada u prostorije nevladine organizacije u Prištini.

„Ove akcije nisu u skladu sa nastojanjima Prištine da se dijeluje kroz dijalog, da se pozabave pitanjima koja utiču na dobrobit sprske manjinske zajednice“, poručila je.

Srbija i dalje nije pozvala na odgovornost odgovorne za Banjsku, samoproglašeni vođa ostaje na slobodi

Još jednom je kazala da Savjet Beubednosti UN-a nije mjesto za riješavanje ovakvih problema:

„Ali kad smo ovde, moramo usmjeriti pažnju Savjeta Bedbijednosti ka akutnim pretnajma po stabilnost i bezbijednost koje dolaze van Kosova“, kazala je.

Naznačila je da SAD osuđuju „koordinisne, nasilne, paramilitarne napade Srba“ u blizni manastira Banjska 24. septembra.

„Prošla su četiri mjeseca od kada se dogodio napad i Srbija još uvjek nije pozvala na odgovornost odgovorne za planiranje i izvršenje. Samoproglašeni vođa napada ostaje na slobodi u Srbiji“, kazala je.

Pozvala je ponovo Srbiju da „traži punu odgovornost za počinioce i organizatorore“, ali i da radi sa KFOR-om kako bi osigurala da se ovakav napad ne ponovi.

Na kraju poručuje da su pravno obavezujući sporazumi koji su prošle godine postignuti u Briselu, odnosno Ohridu.

„Dijalog pod okriljem EU je najbolji način da se riješe neriješena pitanja između Kosova i Srbije i riješi ciklus kriza“, podcrtala je na kraju obraćanja Tomas-Grinfild.