Američki ambasador: SAD podržavaju napore Kosova u borbi protiv korupcije

Džefri Hovenije, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, tokom uvodnog govora na gala dobrotvornoj večeri Američke privredne komore na Kosovu, rekao je da pripadnici privatnog sektora na Kosovu igraju važnu ulogu u riješavanju tri različita izazova : diversifikacija energije, ekonomsko osnaživanje za sve i vladavina prava.

Hovenier je zahvalio Američkoj privrednoj komori na Kosovu na prikupljanju sredstava za vrijedne svrhe. On je rekao da ovakvi događaji pokazuju važnost korporativne društvene odgovornosti.

Govoreći o energetskoj diversifikaciji, ambasador Hovenier je rekao da stare kosovske elektrane imaju značajan uticaj na predvidljivost snabdevanja energijom, na zdravlje građana i na privlačenje potencijalnih investitora, saopštava Američka privredna komora.

Kako se navodi u saopštenju, Hovenier je istakao značaj sveobuhvatnog ekonomskog osnaživanja, ističući da je 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja. Ambasadorka je rekla da kada žene uživaju jednake mogućnosti da se takmiče u poslu, onda one rade veoma dobro. On je rekao da društvo ima koristi od veće raznolikosti u vladi, društvenim institucijama i poslovnim zajednicama.

„Hovenijer je zatražio od Američke komore da igra vodeću ulogu u kosovskom društvu kako bi se omogućilo eliminisanje prepreka za profesionalni razvoj i uklanjanje rodno zasnovanih barijera za ljude, kako bismo svi mogli da budemo šampioni u obezbijeđivanju ravnopravnog okruženja.“ najavljuje se u obaviještenju.

Tokom govora, Hovenier je pozdravio napore Kosova u borbi protiv korupcije, dodajući da je američka vlada uključena u podršku tim naporima, uključujući aktivnu ulogu USAID-a u uspostavljanju privrednog suda.

Na kraju, ambasador je zahvalio privrednicima što su pomogli da se unaprijedi zajednička vizija za suvereno, nezavisno, uspješno i prosperitetno Kosovo, što je zajednička misija Ambasade SAD i Američke privredne komore na Kosovu.