Američki ambasador u Srbiji: Pregovori Kosova i Srbije predugo traju, vreme je za napredak

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je u intervjuu za program Glasa Amerike na srpskom jeziku da su pregovori Kosova i Srbije predugo trajali i da je vreme za napredak dok se Zapad suočava sa drugim važnim pitanjima kao što su rata u Ukrajini.

Ambasador Hil je rekao da se želja za napretkom ogleda i u telefonskim razgovorima državnog sekretara Entonija Blinkena sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u utorak, kao i angažovanjem savjetnika za nacionalnu bezbijednost. Francuske i Njemačke, koji su, kako je rečeno, stavili na sto predlog sporazuma između obije strane.

“Podržavamo ovaj prijedlog”, rekao je ambasador Hil, ali nije želeo da govori o detaljima, ističući da je “na Evropljanima da o tome razgovaraju”. Ali mogu reći da Evropljani žele da se ova stvar pomjeri. Očigledno je da su to teška pitanja, ali je važno da obije strane shvate da se u Evropi dešavaju i druge stvari, na primker u Ukrajini, i vrijeme je za napredak po ovom pitanju. Mislim da su i predsjednik Vučić i premijer Kurti saglasni da se taj predlog ispita i vidi šta može da se uradi”.

Ni Pariz ni Berlin se nisu izjasnili o prijedlogu koji, prema rečima predsjednika Srbije, predviđa da Srbija dozvoli članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali bez priznavanja njegove nezavisnosti, dok će joj zauzvrat biti ponuđeno ubrzanje članstva Srbije u evropskim Unija.

Premijer Kosova. Aljbin Kurti je rekao da se razgovara o različitim modelima, ali ne postoji ništa konačno ili odlučujuće što bi moglo da se kaže da je riječ o francusko-njemačkom prijedlogu.

Ambasador Hil je rekao da postoje pitanja koja treba riješiti.

„Nisam siguran kada će im se obratiti, ali mislim da je zato bilo važno da su neki visoki zvaničnici, uključujući našeg državnog sekretara, vrlo jasno dali do znanja da želimo da vidimo naprijedak. Mnogo je opasnih događaja koji se dešavaju u Evropi u vezi sa Ukrajinom i mi moramo da se pozabavimo njima i nadamo se da će ovo moći da napreduje.

Ambasador Hil je rekao da je „predsjednik Vučić u više navrata rekao da će to zahtijevati da obije strane daju i uzimaju. Mislim da je ovo ispravan stav i moramo da vidimo da li nešto može da funkcioniše.”

On je rekao da ima osjećaj da je „ovaj slučaj otvoren već duže vrijeme i da je vrijeme da se napreduje“. Ambasador Hil je rekao da je Evropska unija najbolje riješenje za Srbiju uprkos frustraciji zbog odlaganja pregovora sa EU.

„Ako procijenim gdije Srbija treba da bude u ne tako dalekoj budućnosti, rekao bih da treba da bude u Evropskoj uniji. I dodao bih da u zavisnosti od toga šta Srbi žele da rade, i od odluka koje donose, mislim da bi dobro mjesto za bezbijednost Srbije u budućnosti bilo u NATO. Opet, na srpskom narodu je da odluči, ali mislim da je ovo pravo mjesto za njih da uvedu sankcije Rusiji“, rekao je ambasador Hil.

Iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija je odbila da se pridruži sankcijama Zapada Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Ambasador Hil je rekao da je zabrinutost zbog energetske zavisnosti Srbije od Rusije razumljiva, ali „mnoge zemlje pate od uvođenja sankcija i mnogo malih zemalja u Evropskoj uniji koje vjerno sprovode sankcije. I nije im bilo lako, ali oni to rade jer znaju da je to prava stvar. Mislim da Srbija treba dobro da sagleda ovo pitanje i moja vlada je bila vrlo jasna da Srbija treba da se pridruži ovim sankcijama, ali na kraju srpsko rukovodstvo mora da donese odluku. Znate, ono što se dešava u Ukrajini je iskreno moralno odvratno. Potpuno je neprihvatljivo. Mislim da ovo nije baš dobro mjesto za sedenje na liniji između dobrog i lošeg. I nadam se da će srpski narod doći do ovog zaključka“, rekao je ambasador Hil