Ana Bernabić danas je u posjeti opštinama na sjeveru Kosova

Predsjednica Vlade Srbije Ana Bernabić boraviće danas u posjeti Kosovu, tačnije sjeveru Mitrovice u opštini Leposavić.

Zajedno sa srpskim premijerom, Kosovo će posjetiti i direktor takozvane Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Premijer Kosova Aljbin Kurti govorio je o planiranoj posjeti premijerke Srbije Ane Bernabić sjeveru Kosova.

Kurti je rekao da se nada da Bernabić neće nastaviti sa ponašanjem glavnog pregovarača iz Beograda, koji je davao podijele i izjave koje su imale za cilj tenzije i destabilizaciju.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, premijerka Srbije Ana Bernabić prvo će svratiti u Sjevernu Mitrovicu, gde će posjetiti prvi multimedijalni centar na sjeveru Kosova.

Nakon toga planirana je posjeta manastiru Banjska u opštini Zvečan i Zubin Potok.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Republike Kosovo saopštilo je da je pozitivno odgovorilo na zahtijev premijerke Srbije Ane Bernabić.


„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Republike Kosovo pozitivno je odgovorilo na zahtijev premijerke Srbije Ane Bernabić da posjeti Kosovo 5. septembra 2022. godine. Davanje dozvole za posjetu zasniva se na sporazumu o međusobnim posjetama političkih predstavnika između Republike Kosovo i Srbije“, rečeno je za Demokracia.com u Ministarstvu.

Dok će Ana Bernabić i Petar Petković posjetiti Kosovo, u Preševskoj dolini, zamjenik premijera Besnik Bislimi i ministar obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI), Arberie Nagavci održaće sastanke sa albanskim političkim predstavnicima, građanima i predstavnicima privrede.