Analitičari: Eskobarove izjave ne ostavljaju prostora za tumačenje, te tvrde da ZSO je sad na redu

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom je još jedan zahtev međunarodne zajednice kosovskim vlastima.

Međutim, poznavaoci političkih pitanja u zemlji smatraju da se ova tema može rešiti na isti način kao i manastir Dečan, a izjave američkog emisara Eskobara ih nazivaju odsečenim.

„Eskobarove izjave su bile veoma jasne, ali veoma kritične i ne ostavljaju prostora za tumačenje. Dakle, njegov zahtijev da se nacrt Udruženja uputi Ustavnom sudu je hitan slučaj i što prije premijer Kurti pošalje ovaj statut Ustavnom sudu, biće mu bolje jer će u suprotnom pritisci samo rasti dok ne postanu nepodnošljivi i onda ćemo imati izuzetne probleme”, rekao je Artan Muhadžiri, politički analitičar, za RTK.

Čak i politički analitičar Arta Tahiri Beća smatra da će nakon Dečanskog sporazuma, koji je bio u skladu sa Ustavom zemlje, vlada nastaviti da sprovodi sporazume koji nisu u suprotnosti sa njim. Tahiri ocijenjuje da bi u ovom slučaju Kosovo trebalo da ima više koristi.

„Šta će Kosovo dobiti u međuvremenu u ovom dijalogu. Šta će Kosovo dobiti u ovom razgovoru? Sa pitanjem odluke za manastir Dečane, Kosovo nije dobilo ništa konkretno, samo se misli da će možda biti deo ili dato zeleno svjetlo za Savjet Evrope, što je, po mom mišljenju, veoma malo. Ono što bi Kosovo trebalo da dobije u ovom slučaju, posebno stvaranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, svakako bi trebalo da bude priznanje u centru od strane Srbije, a takođe bi trebalo da bude neophodno da Kosovo dobije pravo da bude član Evropsku uniju“, rekla je Tahiri Beka.

Analitičari smatraju da bi sporazume koje je verifikovao Ustavni sud trebalo primjeniti mnogo ranije kako Kosovo ne bi gubilo vreme ka integraciji.