Analitičari: Nema sporazuma Kosova i Srbije bez kompromisa na obije strane

Poznavaoci političkih prilika u zemlji ocenjuju da, s obzirom na situaciju na sjeveru zemlje, dogovor Kosova i Srbije ne može biti uskoro, kako se proklamuje do marta slijedeće godine. Isti ocijenjuju da političkog dogovora neće biti bez kompromisa sa obije strane.

Premijer Aljbin Kurti je pomenuo mart 2023. kao vrijeme kada se može postići sporazum između Kosova i Srbije, na osnovu francusko-njemačkog plana. Ali nisu dati detalji o kom konkretnom sporazumu je riječ. Poznavaoci političkih prilika u zemlji ocijenjuju da je i pored insistiranja međunarodne zajednice za Kosovo i Srbiju teško da se dogovore do marta. Dorajet Imeri je za Radio Kosovo naglasio da i Srbija koristi trenutnu situaciju na sjeveru da odloži potencijalni sporazum.

„Situacija na sjeveru Kosova može da posluži kao mehanizam Srbije za odlaganje potencijalnog sporazuma. Ali, što je još važnije, strane su se vjerovatno složile da dijalog treba uokviriti. Jer ne možete neefikasno da pregovarate a da ne dođete do riješenja, jer je i to jasan stav koji Srbija sledi od prvog dana, a to je da bude talac procesa zaključivanja kosovsko-srpskog dijaloga“, rekao je Imeri.

Demuš Šaša iz Instituta “Epik” rekao je da se do sada vrlo malo zna o francusko-njemačkom planu, ali ono što se zna znači da on više odgovara Kosovu. Ali Šaša je naglasio da ovaj sporazum neće napraviti bez kompromisa.

„Neće biti značajnijeg političkog sporazuma između Kosova i Srbije bez kompromisa. Dakle, i Kosovo i Srbija će morati da prave kompromise“, naveo je Šaša.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak prije nedelju dana doneo je Kosovu i Srbiji francusko-njemački plan u ažuriranom obliku, ali detalji nisu dati, a još se ne zna ni da li je sporazum takođe predviđeno u ovom dokumentu iz marta koji pominje premijer Aljbin Kurti.