Analitičari podržavaju Raminu ideju o međunarodnoj konferenciji

Pozivi na produženje situacije na sjeveru Kosova i dalje su naslovnici, dok je ova diješavanja podstakla ideju o međunarodnoj konferenciji o Kosovu. Ovu ideju je prvobitno dao albanski premijer Edi Rama, koji je i danas isticao da mora da insistira da se Srbija primora da prihvati francusko-njemački plan.

„Na stolu je francusko-njemački plan, to je Kosovo na prvom mjestu, a mi, Albanci, smo prvi zainteresovani koji to moramo da izguramo do kraja, insistirajući na stolu, insistirajući da se iskoristi ovaj veliki potencijal Alijanse i evroatlantske zajednice da natjeraju Srbiju da prihvati francusko-njemački plan“, rekao je Rama.

Ova ideja Rame, prema nekim analitičarima, bila bi dobrodošla za Kosovo, i zaključila bi višegodišnji dijalog.

„Potpuno je logično da završetak jednog tako velikog projekta, kakav je dijalog, bude velika, istorijska konferencija na kojoj bi se legitimisalo sve što je do sada postignuto i stvorile orijentacije za budućnost, pa bi zaključeno je vjekovno istorijsko poglavlje između Kosova i Srbije“, naveo je analitičar Artan Muhadžiri.

Glavni preduslovi su, prema njegovim riječima, garancije koje stranke moraju da ponude organizatorima “jer je potrebno mnogo ulaganja, mnogo logistike, mnogo rada unaprijed da bi se napravila ovakva konferencija”.

Arta Tahiri-Beka je takođe rekla da konferencija na kojoj će se prikupiti ideje i razgovarati o tome kako izaći iz ove krize nije opasna.

Može se razmišljati šta će biti riješenje makar kratkoročno ili čak srednjoročno da se izađe iz situacije u kojoj se trenutno nalaze Kosovo i Srbija“, izjavila je ona.

U međuvremenu, Socijaldemokratska partija se izjasnila protiv ove ideje.

Što se tiče konferencije, mi smo protiv nje, iz mnogo razloga…svaka tendencija da premijer Kurti ostane na vlasti ide na štetu Kosova, jer Kurtijev nastup na ovoj konferenciji znači i njegov spas na vlasti“, izjavio je Nuši.

Povodom Raminog prijedloga, premijer Kurti je rekao da je Kosovo i ranije imalo međunarodne konferencije, ali ono što treba da se uradi jeste bezuslovna primjena osnovnih sporazuma među postignutim stranama.