Analitičari: Zajednicu srpskih opština ne bi trebalo osnivati bez sprovođenja drugih sporazuma

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija kontinuirano traže od Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom, jer je to dogovor koji su strane dogovorile u Briselu. Poznavaoci političkih prilika u zemlji ocijenjuju da ovo udruživanje ne bi trebalo da bude bez sprovođenja ostalih potpisanih sporazuma, a da ih Srbija ne sprovodi.

Poslednji sporazum postignut između Kosova i Srbije u Briselu otvoriće put za razgovore o evropskom planu koji ima podršku Njemačke i Francuske.

Jedna od tačaka ovog plana je da se svi ugovori potpisani između stranaka moraju sprovesti, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Politički analitičar Gazmir Raci rekao je za Radio Kosovo da Kosovo ne bi trebalo da prihvati osnivanje asocijacije bez sprovođenja drugih sporazuma koje Srbija ne sprovodi, poput onog o energetici ili o katastru.

„Za Kosovo postoje neki sporazumi koje Srbija ne sprovodi, kao što je onaj o diplomama, što posebno pogađa građane Preševske doline, ili sporazum o vraćanju katastra, ili sporazum o energetici, koji Srbija ne poštuje. “, izjavio je Raci za Radio Kosovo.

S druge strane, Dorajet Imeri, ocijenjuje da Kosovo u ovoj fazi ne bi trebalo da prihvati osnivanje asocijacije bez dobijanja priznanja Srbije.

„Ovo nije ni ispravno ni mudro, jer će Srbija to politički iskoristiti, prvo želi da se udruži, a onda ide na konačni dogovor koji ne predviđa priznanje. Dakle, Kosovo mora da bude jasno po ovom pitanju, asocijacija se ne može uspostaviti sve dok Srbija izjavi da neće priznati Kosovo“, rekao je Imeri.

Poslednjih nedelja glavni zahtijev zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije bio je da Kosovo primjeni sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

U međuvremenu, Srbi koji su napustili kosovske institucije svoj povratak vezuje za osnivanje udruženja.