Arsenijević povukao kandidaturu za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice

Aleksandar Arsenijević, predsjednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević za  Danas

Arsenijević kaže da je time ispunio svoje obećanje i pokazao doslijednost „za razliku od drugih političkih opcija“, kao i zrijelost i nezavisnost u donošenju odluka „za razliku od pojedinih opozicionih aktera u Mitrovici i šire“.

On je pri podnošenju kandidature rekao da je ona „privremena mjera“ te da je moguće da je u zakonskom roku povuče ako ne dođe do početka razgovora oko formiranja Zajednice srpskih opština i ako se Srbi ne vrate u institucije koje bojkotuju i iz kojih su izašli.

„Ustanovili smo da ne postoji mogućnost realnih održanja izbora i zato poručujemo da će naša odluka dodatno uticati na odluku o ponavljanju izbornog procesa za neka stabilnija vremena“, smatra Arsenijević.

Dodaje da je danas istekao rok za povratak u institucije, osim za pravosuđe, što, dodaje, znači da će od ponedeljka nemoguć biti masovni povratak Srba u institucije, već će biti raspisani konkursi za zapošljavanje.

„Iskoristili smo zakonski rok za povlačenje kandidature. Niti su CIK i Vlada Kosova dali jasne smjernice kako će se održati izbori, ali po našim statistikama s obzirom da su škole u kojima su se održavali izbori pod jurisdikcijom Srbije, glasanje će se održati u većinski albanskim dijelovima Mitrovice – Bošnjačkoj mahali i Suvom Dolu. Nemoguće je da naši građani idu kroz špalir policije na glasanje“, navodi Arsenijević.