Azemi: Preko 80% kompanija ima nedostatak radnika, masovni egzodus nakon liberalizacije

Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je za Ekonomi online da preko 80 odsto kompanija ima nedostatak radnika.

Azemi je naglasio da je od 2021. godine preko 100.000 radnika izbeglo sa Kosova. On je rekao i da će do kraja godine doći do “smirenja” odlaska jer će mladi čekati liberalizaciju da bi se spasli troškova zahtijeva za vizu u ambasadama.

Ovaj beg, prema njegovim riječima, najviše pogađa preduzeća, izražavajući posebnu zabrinutost zbog opadanja broja kvalifikovanih radnika.

„Velike i male kompanije danas imaju problem; preko 80% preduzeća ima manjak radnika. Riječ je o radnicima različitih profila jer fizičkih radnika ima i danas, mada ne u poželjnom broju. Ali na Kosovu se smanjuje broj kvalifikovanih radnika”.

Glavni sindikalac privatnog sektora rekao je da bi minimalna plata za ovu godinu trebalo da bude 450 evra, a za sledeću 500.

I prema njegovim riječima, povećane su plate u privatnom sektoru, ali ne i radnicima koji obavljaju usluge u javnim ustanovama i koji rade u privatnim kompanijama.

„Postoji zapravo povećanje plata u privatnom sektoru gde nema učešća države. Znate da veliki deo radnika u privatnom sektoru obavlja usluge u državnim institucijama, a tamo gde mi obavljamo usluge u državnim institucijama, plate su skoro mizerne, imamo platu negde oko 170 evra i donekle 300 evra u proseku”.

„U stvari, plate su najveće, gdije nema državnog angažovanja, posebno su u građevinarstvu, plate u kojima iako imamo pozitivna kretanja, ali to ipak nije ni blizu onoga što je poželjno“, rekao je on.

Azemi izražava razočaranje nedostatkom podrške institucija, rekavši da su one zapostavljene, prenosi EO.

„Realno gledano, radnici privatnog sektora Kosova bili su i nalaze se u buri za koju poručujemo da se ovim pitanjem niko ne bavi. Sa nama se bave tek kada dođu dani izbora, za koje mislim da su radnici privatnog sektora Kosova već siti proglasa, dosta im je izjava da ćemo ovo ili on”.