Baerbock potvrđuje da će Kosovo i Bosna ukinuti međusobne vize

Ministri Zapadnog Balkana dogovorit će se u petak o putovanju sa ličnim kartama između šest zemalja i međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, čineći korak ka članstvu u EU.

To je potvrdila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalana Baerbock, prenosi Kosova.info.

Ona je rekla da to znači da će Kosovo i Bosna jedno drugom ukinuti vize.

“Ovim sporazumima će narodi svojih zemalja moći prelaziti granice balkanskih država samo sa ličnim kartama. Univerziteti će međusobno primati diplome. Ovo može izgledati kao tehnikalija, ali ovo su istorijski koraci. To znači da će se mladi Bosanci i Kosovari posjećivati ​​bez viza”, rekla je Baerbock na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Ona je rekla da ova tri sporazuma otvaraju put ka stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

“Postavljanjem ovog tržišta činite važan korak naprijed u procesu pristupanja EU”, rekao je Baerbock prije sastanka zvaničnika Zapadnog Balkana i EU u Berlinu.

Ona je dodala da će sporazumi biti zvanično potpisani na Samitu Zapadnog Balkana u Berlinu u novembru.

Baerbock je rekao da je prioritet za njemačku vladu da uvede zemlje zapadnog Balkana u EU kako bi osigurala stabilnost i ekonomski napredak u regionu.

“Pozivam sve vas da ubrzate svoje reforme u interesu vaših građana”, rekla je ona ministrima vanjskih poslova zapadnog Balkana okupljenim u Berlinu.