Bajrami: Blok A ne radi 10 mjeseci zbog tendera za koje se sumnja da su korumpirani, dnevni trošak milion evra

Poslanica LDK Hikmete Bajrami procijenjuje da bi ministarka ekonomije Artane Rizvanoli trebalo da ima informacije o razlozima zbog kojih je Kancelarija energetskog regulatora kaznila Kosovsku energetsku korporaciju sa 3,2 miliona evra.

Bajrami je ove izjave dala za Info Nata, nakon što je Rizvanoli tokom dana rekala da nema informacije o razlozima za ovu kaznu.

„Danas smo videli izvještaje da je RUE kaznio KEK sa oko 3,2 miliona evra. Ministarka želi da zna zašto. Ako nije znala za štetu. Smatram da je za takve prekršaje RUE ili KEK su spremni da prijave jedinicu koja je u okviru Ministarstva ekonomije. Neoprostivo je da nije znao”, rekao je Rizvanoli.

Govoreći o poslijedicama kvara Bloka A5, Bajrami je rekala da je šteta i do milion evra dnevno.

„Blok A, upravo za tendere čiji je generalni direktor uhapšen, pušten je u rad. Blok A ne radi već 10 mjeseci zbog ovih tendera za koje se sumnja da su korumpirani. 770 hiljada do milion evra dnevno koštao je kvar Bloka A. A sada, nakon hapšenja gospodina Krasnikija, KEK uspeva da pusti blok A u rad u roku od dve nedelje“, izjavila je ona.

Dalje, Bajrami je rekala da je razlog zbog kojeg je KEK imao više od 100 miliona evra profita povećanje cijene struje.

„Jedini razlog zašto KEK ima profit je zato što nema ulaganja bilo koje vrste. Drugi, suštinski razlog je to što smo imali zapanjujuća poskupljenja struje. Kako je moguće da KEK ima više od 100 miliona evra, a Vlada je samo prošle godine potrošila oko 68 miliona evra za struju za četiri opštine na sjeveru. To se jednostavno ne može nazvati finansijskim rezultatom, jer on pada od vremena kada uvozimo veoma skupu struju, imamo prostora i da izvozimo struju. Samo ovo se ne može nazvati uspijehom“, rekla je ona.