Barikade na sjeveru moraju biti odmah uklonjene

Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a (NATO PA) Joëlle Garriaud-Maylam (Francuska) izdala je saopštenje o nedavnom nasilju na sjeveru Kosova.

„Duboko sam zabrinuta nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova. Ponovljene pretnje i akti zastrašivanja i nasilja od strane naoružanih pojedinaca, uključujući i napad ovog vikenda na izviđačku patrolu Evropske misije vladavine prava na Kosovu (EULEX Kosovo), su neprihvatljivi. Odgovorni moraju odgovarati. Barikade i barikade podignute na sjeveru Kosova moraju se odmah ukloniti.

Ohrabrujem sve strane da rade na uspostavljanju mira i stabilnosti, uzdrže se od daljeg nasilja, kao i provokativnih radnji i retorike, te preduzmu korake za deeskalaciju situacije.

Put napred mora biti zacrtan kroz kontinuirane i konstruktivne pregovore između Beograda i Prištine. Sve strane moraju ostati posvećene dijalogu uz posredovanje EU.

Pozdravljam nedavnu odluku vlasti na Kosovu da odlože lokalne izbore u četiri sjeverne opštine kao konstruktivan korak s obzirom na trenutni kontekst.

Zahvalna sam ženama i muškarcima koji služe u KFOR-u i EULEX-u na Kosovu na podršci miru i stabilnosti. Takođe izražavam svoju zahvalnost NATO snagama na Kosovu (KFOR) za njihove kontinuirane napore da obezbijede bezbijednost i slobodu kretanja i njihovu kontinuiranu saradnju sa EULEX-om na Kosovu i vlastima na Kosovu. Napominjem da je NATO jasno stavio do znanja da KFOR ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.”