Bezbijednost na Kosovu – NATO ostaje na oprezu dok italijanski karabinjeri pojačavaju policijsku jedinicu EULEKS-a

Zbog nedavne situacije na sjeveru zemlje, sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prije nekoliko dana posle telefonskog razgovora sa premijerom Aljbinom Kurtijem da NATO ostaje na oprezu u pogledu bezbijednosne situacije.

Stoltenberg je putem objave na Tviteru rekao da je zamolio obije strane da se uzdrže od eskalacije situacije.

„Zamolio sam obojicu da se uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla da izazove eskalaciju situacije. Dijalog je jedini put napred. NATO ostaje na oprezu“.

Kurti se u ponedijeljak sastao i sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučijom.

Premijer Kurti je zahvalio general-majoru Ristuči na brizi i posvećenosti KFOR-a, posebno tokom poslijednjih nekoliko nedelja, da garantuje mir i bezbijednost na sjeverno od  Ibra.

„Na ovom sastanku je bilo riječi o posvjećenosti i koordinaciji između Vlade, institucija Republike Kosovo i mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) u službi mira, iu održavanju javnog reda i bezbijednosti za sve građane Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Kasno u utorak, šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borel saopštio je da je Misija EU za vladavinu prava, Euleks, pojačana novim policijskim trupama.

Borel je saopštio da su italijanski karabinjeri stigli na Kosovo da privremeno pojačaju policijsku jedinicu Euleksa.

„U ovim napetim vremenima, Misija EU za vladavinu prava (EULEKS) ispunjava svoju dužnost da garantuje stabilnost: karabinjeri su večeras stigli da privremeno pojačaju Euleks-kosovsku policijsku jedinicu. Euleks će nastaviti da podržava bezbijedno okruženje“, napisao je Borel na Tviteru.