Bislimi: Lajčakovi nacrti plana redosleda osnovnog sporazuma favorizuju Srbiju

Glavni pregovarač Kosova u razgovorima sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da je na današnjem sastanku sa specijalnim emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarano o četiri teme, od kojih je prva, prema njegovim rečima, plan redosleda.

Bislimi je rekao da kosovska strana ima svoje nedoumice u aktuelnim nacrtima emisara Lajčaka, koje je on poslao strankama.

„Mislimo da je taj plan inicijalno selektivan, ostavlja po strani neke važne odredbe osnovnog sporazuma, jednostrano obraća više pažnje na zahtijeve i preferencije Srbije i takođe ne garantuje punu primjenu sporazuma“, rekao je Bislimi.

On je rekao da je u tom pravcu pokušano da se održi trilateralni sastanak, na kojem će se zajedno sa srpskom stranom utvrditi sve obaveze koje strane preuzimaju iz bazičnog sporazuma, ali to prema njegovim riječima nije bilo moguće.

„Pred nama je dug put. Trilateralnog sastanka nije bilo, jer je Lajčak smatrao da se to u ovoj fazi ne može desiti jer ne garantuje konačnu konkretizaciju plana implementacije. Naveli smo i pismeno dali EU sve naše zahtijeve ili obaveze za koje smatramo da treba da padnu na srpsku stranu i da ih konkretizujemo“, rekao je Bislimi.