Bislimi: Priznavanje nelegalnih srpskih pasoša ozbiljno šteti dijalogu

Zamjenik premijera Besnik Bislimi je na sastanku sa emisarom EU za Kosovo dijalog Miroslavom Lajčakom pokrenuo i pitanje pasoša koje Srbija izdaje za Srbe koji žive na Kosovu.

On je rekao da će odlaganje prijedloga Evropske komisije za ukidanje viza za nosioce ovih pasoša teško naneti štetu procesu dijaloga i integraciji Srba.

„Sastali smo se danas u Beču sa emisarom EU Miroslavom Lajčakom da razgovaramo o pitanjima vezanim za dijalog. Potreba za potpunim i brzim sprovođenjem energetske mape puta i povezanim pitanjima slobodnog kretanja razmotrena je u pismu Beograda o povlačenju. Pokrenuta su i druga pitanja koja se odnose na hitnost pune i bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma. Naglašavam da odlaganje predloga za priznavanje nelegalnih pasoša KU koje izdaje Srbija negativno utiče na proces integracije i ozbiljno šteti dijalogu“, napisao je Bislimi na platformi „Iks“.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o srpskim pasošima, čije bi „priznavanje“, kako Bisljimi ističe, „negativno uticalo na proces integracije i ozbiljno štetilo dijalogu“.

Nakon što je 1. januara stupila na snagu vizna liberalizacija za kosovske pasoše, državljani Srbije sa Kosova su jedini građani Zapadnog Balkana kojima je i dalje potrebna šengen viza.

Nakon što je Evropska komisija u novembru predložila viznu liberalizaciju i za ove pasoše, kosovske vlasti kao i značajan deo albanskog civilnog društva su praktično pokrenuli kampanju protiv moguće odluke EU da i srpski državljani sa Kosova mogu da putuju sa svojim dokumentom bez viza.

Na samitu EU u decembru se o prijedlogu stoga nije ni razgovaralo, a slijedeća prilika je u martu.