Bisljimi: Prijedložen nam princip – prvo jedna strana nešto da ispuni, pa druga

U Briselu je u utorak održana još jedna runda dijaloga Kosova i Srbije, odnosno sastanak na tehničkom nivou. Naspram specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, tamo su se našli Petar Petković i Besnik Bisljimi. Osim što su prijegovarači tog dana utvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama, razgovarali su i o ostalim aktuelnim pitanjima, ali i o implementaciji novog sporazuma – što je bila i najavljena tema razgovora.

Srpska strana nije davala mnogo detalja o tome, šta su strane razgovarale u utorak o planu implementacije, ali je malo više detalja sinoć u intervjuu za Kallxo dao Bisljimi.

Precizirao je da su na dnevnom redu sastanka bile dve tačke, te da je u prvoj razgovarano o redoslijedu koraka za implementaciju sporazuma.

Prijedložen je, kako je otkrio, princip po kome se ne može pristupiti implementaciji svih tačaka odjednom, „jer bi to moglo stvoriti neravnotežu, tako da jedna strana dobija previše i ne bude u obavezi da nešto ponudi“.

„Lajčakova ideja je da postoji redoslijed koraka, da jedna strana uradi nešto, a onda druga strana“, precizirao je Bisljimi.

Već sutra će dvije strane poslati svoje komentare na ovaj prijedlog o redoslijedu koraka.

„Na taj način ne možemo da kažemo da Kosovo nešto radi ili Srbija nešto radi, već obije strane. Dogovorili smo se da do petka pošaljemo svoje komentare u vezi sa redoslijedom koraka i na osnovu tih komentara biće objavljen naredni nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti“, objašnjava.

Kada je riječ o dogovoru u vezi sa nestalim licima, Bisljimi kaže da su u avgustu bili blizu dogovora, a da je dokument potpisao Aljbin Kurti, ali da to nije hteo srpski predsjednik.

„Uslijedio je dokument koji je izmjenio Lajčak u septembru i juče smo o tom dokumentu razgovarali i prijedlagali nešto što će nas dovesti do 18. avgusta. Srbija je to prihvatila i dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan“, kazao je kratko.

Bisljimi: Izbori na sjeveru treba da se održe u normalnim uslovima

Kada je riječ o lokalnim izborima na Sjeveru, koji su najavljeni za 23. april i koji su već jednom odlagani zbog loše bezbijednosne situacije, Bisljimi kaže da odluku o tome gde će se i kako održati donosi Centralna izborna komisija, prenevši i stav kosovske vlade – da bi izbori trebalo da budu održani pod normalnim okolnostima i uslovima.

„Ovi izbori su normalni i treba ih održati u normalnim uslovima. Činjenica da je jedna politička partija odlučila da ne učestvuje na izborima – ne utiče na legitimitet izbora. Vidi se da ovaj politički subjekt pokušava sve, da svojom kriminalnom prirodom i zastrašivanjem građana – onemogući održavanje izbora“, smatra Bisljimi.

Sa druge strane, smatra i da je možda Srpska lista izgubila podršku građana na Sjeveru, te da to i sami znaju.