Bisljimi saopštio da je Španija priznala kosovske pasoše

Španija je priznala kosovske pasoše, tvrdi Besnik Bisljimi.

„DG Home je saopštio da sada čak i Španija priznaje pasoše Republike Kosovo. Tako da možemo putovati bez viza u ovu zemlju“, saopštio je šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi.

„Na bezvizni režim koji je započeo 1. januara, Španija je destinacija koja je pridodata zemljama šengenskog prostora u koje možemo putovati kroz ovu liberalizaciju, i u kojoj je ranije postojala prepreka nepriznavanje našeg pasoša“, naveo je Bisljimi, dodajući:

„Nastavlja se sa dobrim vijestima, nastavljamo dalje da donosimo i druge dobre vijesti koje pozitivno utiču na naše građane“.

U pitanju je Generalni direktorat Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove, na čijem sajtu još uvjek nismo pronašli potvrđenu informaciju.

Španija je jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, a do sada je važila i za zemlju sa najtvrđim stavom po ovom pitanju.

Premijer Aljbin Kurti čestitao je građanima nakon što je Španija priznala pasoše Kosova.

Premijer Kurti je rekao da je 2024. godina jačanja pasoša Kosova i da se povećava vrijednost dostojanstva naše države.

„2024. godina je godina jačanja pasoša naše Republike. Povećava se vrijednost dostojanstva naše države. Španija se od januara pridružila zemljama Evropske unije koje priznaju pasoš Kosova. Srećno!”, napisao je Kurti na Instagramu.

Liberalizacija viza za građane sa kosovskim pasošem započela je 1. januara.