Bivši predsjednik Slovenije: Kosovo mora da „preda” Asocijaciju, Srbija mora da bira između Rusije ili Zapada

Kosovo treba da “preda” Asocijaciju, jer bi to povećalo povjerenje Prištine i Beograda nego ranije, rekao je bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je, u razgovoru koji je organizovao Atlantski savjet, istakao da je uvjek podržavao dijalog Kosova i Srbije, jer je, iako nije bio savršen, dao rezultate.

„Na kraju krajeva, konačno riješenje zavisiće od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – da li će on biti na evropskoj ili na ruskoj strani. Ako se opredijeli za rusku stranu, neće biti dobrog konačnog riješenja za pitanje Kosova, a ako bude na evropskoj strani, prije ili kasnije će doći do dobrog kompromisa, koji će Kosovu obezbijediti formalnu diplomatsku nezavisnost“, smatra slovenački političar.

On je dodao da kao prijatelj svih treba da kaže i da Kosovo treba da “preda” Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„ZSO je potpisana i na Kosovu je da ga isporuči. Mora postojati neka vrsta zajednice. Osnivanjem ZSO povjerenje između Srbije i Kosova bilo bi bolje nego ranije“, smatra Pahor.

On je naglasio da Evropska unija i SAD imaju “izuzetno” važnu i pozitivnu ulogu u dijalogu.

Pahor je ocijenio da Evropi preti podijela na demokratske i nedemokratske zemlje i da je za Balkan važno u kom pravcu će Srbija krenuti.

„Ako Zapad bude u stanju da natera Srbiju da okrene leđa Rusiji, onda ćemo imati cijeli Balkan na strani Zapada. Ako Srbija izabere Rusiju, onda ćemo se za nekoliko godina suočiti sa nestabilnim regionom“, upozorio je on.

Ipak, dodaje da ne zavisi sve samo od Srbije.

„Nije samo na Srbiji da odlučuje, već i na EU. Nadam se da će EU intenzivirati proces proširenja, da na to neće gledati kao na tehničko, već kao na političko i geopolitičko pitanje“, naglasio je Pahor.

On je, kao neko ko poznaje lidere u Srbiji, ocijenio da će im veliki izazov biti da odluče na čijoj će strani biti u budućnosti, jer su Srbi emotivno vezani za Rusiju, a racionalno za Zapad.

Pahor je istakao da je potrebno strpljenje od strane EU, da se građanima i liderima Srbije da vrijeme da korak po korak pređu na zapadnu stranu.

„Moja poruka Zapadu je da se isplati biti strpljiv i raditi sa srpskim liderima, jer je riječ o miru i stabilnosti na Balkanu u decenijama koje dolaze. Važno je da Vučić ima garanciju da će na kraju evropskog puta doći do punopravnog članstva u EU. Ne bi voleo da vidi da se Srbija neće priključiti na kraju evropskog puta”, objasnio je Pahor.

On je takođe istakao da Rusija ima uticaj ne samo u Srbiji i Republici Srpskoj, već delimično i u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. On je zaključio da je Zapadnom Balkanu potrebna ekonomska saradnja, bilo pod okriljem Berlinskog procesa ili Otvorenog Balkana.

Kada je riječ o NATO-u, ocijenio je da bi bilo dobro da BH  rukovodstvo obezbijedi da ide putem članstva, jer bi na taj način Bosna i Hercegovina zajedno sa RS bila na sigurnoj strani podijeljene Evrope. .

Što se tiče Srbije, Pahor kaže da je trenutno ne vidi u NATO-u zbog istorijskog konteksta, ali ako se Beograd opredijeli za Zapad, bilo bi moguće da se NATO proširi i na Zapadni Balkan.