Bivši šef kosovske diplomatije Petrit Seljimi sada na čelu Milenijum fondacije SAD napisao je da Kosovo neće moći da uđe u Savjet Evrope, čak ni nakon potpisivanja osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Prema Seljimovim rečima, za članstvo u Savjetu Evrope, Kosovo će biti predmet još nekoliko uslova, kao što je sprovođenje odluke Ustavnog suda o imovini manastira Dečani i usvajanje Građanskog zakonika, koji otvara način da se građanske zajednice registruju po zakonu za istopolne parove.

„Kosovo neće odmah postati članica Saveta Evrope, nakon potpisivanja sporazuma sa Srbijom. Put će biti otvoren, ali će sadašnjem glasanju članstva biti dodato više uslova, uključujući pitanja kao što su odluka o manastiru Dečani, odobravanje istopolnih brakova i druga“, napisao je.

Danas će se u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji sastati premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni su prihvatili evropski prijedlog za normalizaciju izvještaja i sada će razgovarati o planu njegove implementacije. Nije poznato da li će sporazum biti potpisan danas.