Blinken: Ne želimo povratak sukoba na Balkanu

Tokom sastanka ministara spoljnih poslova u NATO-u u Briselu razgovarano je o tenzijama na Zapadnom Balkanu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je istakao da ne žele da vide povratak sukoba u regionu.

„Kada sam započeo ovu karijeru, Balkan je bio u centru naših briga. U centru naše brige i zabrinutosti zemalja širom svjeta, posebno u transatlantskom području, bio je Balkan, Bosna, a zatim i Kosovo. Jedna stvar koju ne želimo da se desi u budućnosti je povratak sukoba na Balkanu. „NATO je odigrao ključnu ulogu u pomaganju državama u regionu da ostvare napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i široj evropskoj stabilnosti“, rekao je on.

Blinken je govorio i o tenzijama na sjeveru Kosova naseljenog većinom Srbima, koje su počele u maju, a kulminirale u septembru, nakon što je naoružana grupa Srba izvela oružani napad na Kosovsku policiju.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra ubila vodnika Afrima Bunjakua, dok su u oružanim sukobima koji su se tokom dana odigrali u Banjskoj i Zvečanu ubijena i trojica srpskih napadača.

„Alijansa je odlučno odgovorila akterima koji imaju za cilj da destabilizuju sjever Kosova. Kao i ranije ove godine, rasporedili smo dodatne trupe u [NATO-ovu mirovnu misiju na Kosovu] KFOR. Takođe smo produbili saradnju sa snagama koje predvodi Evropska unija u Bosni i Hercegovini. Ovo je takođe bio važan deo našeg razgovora tokom ova dva dana“, rekao je Blinken.

Dan ranije generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog porasta tenzija na Zapadnom Balkanu.

On je obećao da će alijansa učiniti sve kako bi održala stabilnost u region prenosi Radio slobodna Evropa.