Blokiranje graničnih prelaza sa Srbijom predstavlja prepreku za lokalne proizvodžače na Kosovu

Granični punktovi sa Srbijom Merdare, Jarinje i Bernjak, koje su zatvorene od ponedeljka  uveče, predstavljaju prepreku za izvozne poslove na Kosovu.

Dva vlasnika preduzeća u zemlji priznala su da nisu uspijela da izvezu svoju robu u zemlje EU preko Srbije.

Tako je njihova roba namjenjena evropskom tržištu blokirana na graničnom prelazu u Merdaru.

Čak su i neki kamioni sa lokalnim proizvodima bili primorani da se vrate i pronađu alternativne puteve za izvoz robe uglavnom preko Albanije.

U međuvremenu, stručnjaci za privredu i domaći proizvođači traže od Vlade da pronađe riješenje koje će pomoći privredi.

Uprkos riziku od gubitka robe, kosovski proizvođači kažu da će sprovesti svaku odluku Vlade Kosova, jer je po njima država Kosovo važnija od izvoza.

Jedan od domaćih proizvođača, Šaćir Paluši, ističe poteškoće sa kojima se ovaj posao suočava prilikom izvoza u poslijednja 24 sata na graničnim prelazima sa Srbijom.

I dok, kaže, pokušavaju da pronađu alternativne pravce za izvoz, ističe da je na graničnim prelazima ostalo desetak kamiona, ali su neki od njih prinuđeni da se vrate.

„Naša kompanija svakodnevno izvozi u različite zemlje, uglavnom u zemlje EU, a kao rezultat zatvaranja granice u poslednja 24 sata, prinuđeni smo da prekinemo veći deo tog izvoza ili pronađemo alternativne puteve preko Albanije i Italija. Naravno, ovo poskupljuje, ali nama je najvažniji izvoz Kosovo i mi ćemo podržati svaku odluku Vlade.. Ima oko 10 kamiona, a neki od njih su se vratili i gledamo u druge alternative“, naglašava on.Pliš.

Čak i vlasnik druge domaće kompanije koja izvozi robu u zemlje EU Ramiz Gaši kaže da ima tri kamiona blokirana sa robom na granici, ali, kako kaže, ostaje izazov pronaći alternativne pravce za izvoz.

Gaši: Imamo tri kamiona spremna za izvoz, kompanije sa kojima sarađujemo nisu spremne da idu na alternativne pravce

„U ovom trenutku imamo tri kamiona spremna za izvoz, a do sada nijedna kompanija sa kojom smo sarađivali nije spremna da ide na alternativne pravce. Od vlade još nismo tražili nikakvu pomoć, jer je prvi dan i ne znamo kakva će biti pomoć u ovom slučaju… Za transport je spremno oko 100 tona… Zemlje za izvoz su Engleska, Hrvatska, Njemačka i Francuska… U ovom trenutku moramo da pogledamo alternativne rute kao što je Crna Gora, ali do sada prevoznici sa kojima sarađujemo nisu spremni da rade u tom pravcu, zbog troškova“, kaže Gaši. .

Prema Gašiju, ova blokada je gubitak za poslovanje jer postoji rizik od gubitka tržišta, ali on traži od Vlade da sarađuje sa preduzećima.

„Naravno da će to biti veoma štetno jer smo vredno radili da osvojimo ovo tržište, a veliki rizik je da ćemo ga zauvek izgubiti, a ono što je izgubljeno nikada se neće vratiti… Bilo bi dobro da vlada sarađuje sa nama biznisima, poštovaćemo odluke, ali bilo bi lepo da je sarađivala sa nama“, kaže između ostalog Gaši.

Ovakva situacija stvorena u zemlji smatra se štetnom po ekonomiju zemlje, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Nagip Skenderi.

Profesor Skenderi kaže za KosovaPres da se političke situacije sa Srbijom bore kroz privredu, iako to, prema njegovim riječima, donosi gubitke domaćim proizvođačima.

„Trajno zatvaranje granice sa Srbijom u ovim odnosima doneće negativne poslijedice po privredu, jer lanac snabdevanja koji kosovska preduzeća snabdevaju Srbijom iako nemamo zvanične ekonomske odnose sa njom, ali su preduzeća našla formu sopstvenu akciju sa srpskim preduzećima“, kaže Skenderi.

On, između ostalog, kaže da ovakva situacija donosi i posledice inflacije, jer će, prema njegovim rečima, nedostatak roba i usluga na tržištu koji su trenutno smanjeni, naravno i poskupljenje proizvoda.

On dodaje da Vlada mora da pronađe riješenje da pomogne preduzećima.

„Vlada mora da pronađe riješenje preko međunarodnog faktora ovde na granici i dozvoli da ove barže koje dovoze robu na Kosovo prodru. Treba što pre pronaći političko riješenje za otvaranje granica“, kaže Skenderi.

Granične tačke sa Srbijom i danas ostaju zatvorene za kamione i autobuse.

Od ponedeljka uveče na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova i obrnuto.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da trenutno nije bezbijedno da prođu automobili.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane koji su već ušli na teritoriju Srbije da koriste granične punktove Mutivoda, Dheu i Bardhe (Bela zemlja) ili da krenu putem preko Sjeverne Makedonije (granični prelaz Preševo) preko Skoplja.