Potrebna je konstruktivnost da se nađe riješenje i za registarske tablice

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je da je srećan što je pronađeno riješenje za slobodno kretanje između Kosova i Srbije

Boreli je putem snimka objavljenog na Tviteru nakon postizanja sporazuma zahvalio političkim liderima Kosova i Srbije Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću i SAD.

„Srećan sam što mogu da saopštim da poslije sastanka u Briselu i poslije angažmana u Prištini i Beogradu poslednjih dana imamo sporazum o slobodnom kretanju između predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija. U dijalogu uz posredovanje EU, Srbija je pristala da ukloni ulazna/izlazna dokumenta za one sa kosovskim ličnim kartama i Kosovo da ne uvodi ulazna/izlazna dokumenta za one sa srpskim ličnim kartama. Kosovski Srbi, svi građani će moći slobodno da se kreću uz lične karte. EU je za to dobila garancije od premijera Kurtija. Veoma sam srećan što smo pronašli evropsko rešenje koje pomaže putovanju između Kosova i Srbije. To je u interesu svih građana Kosova i Srbije. Želim da se zahvalim dvojici lidera koji su ovo uradili. A posebno predsednika Vučića koji je danas pokazao odgovornost i liderstvo“, rekao je Borel.

Međutim, dodao je da problemima nije kraj, jer se mora naći rešenje i za registarske tablice.

„Ali ovaj rad sa slobodom kretanja nije završen. Još uvek ima nekih problema. Očekujem od dvojice lidera da pokažu pragmatizam i konstruktivnost u riješavanju problema sa registarskim tablicama. Mnogo puta sam rekao, u vrijeme rata u Ukrajini, sa izazovima sa kojima se EU suočava, nama u Evropi ne trebaju problemi, ne trebaju nam tenzije. Treba nam riješenje, potrebno nam je riješenje za zapadni Balkan. Postoje neki problemi koji ostaju, moramo nastaviti da radimo na riješavanju. Danas je veoma dobar dan“, zaključio je Borel.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozdravila je sporazum između Kosova i Srbije o uklanjanju privremenih dokumenata za ulazak i izlazak i priznavanju ličnih karata između odgovarajućih država.

Fon Kramon je putem objave na Tviteru rekao da mu je drago što je čula da je sporazum postignut zahvaljujući evropskom i američkom rukovodstvu, piše lajmi.net.

„Drago mi je što čujem da je postignut sporazum pod evropskim vođstvom i jasnom podrškom Eskobara (SAD)“, napisala je ona.

„Nadamo se da će brza implementacija dovesti do pronalaženja riješenja za automobilske registarske tablice i približiti nas konačnom sporazumu o normalizaciji“, zaključuje se u objavi izvestioca za Kosovo.