Borelj: Dobili smo odgovore Kosova i Srbije na francusko-njemački prijedlog

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da su od Kosova i Srbije dobili odgovore na francusko-nemački predlog i da ih proučavaju.

Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog za dijalog je dobra prilika koju treba da iskoriste strane, a dodao je da Kosovo i Srbija treba da prevaziđu trajnu krizu i ostvare sveobuhvatnu normalizaciju odnosa među njima.

On je ove izjave dao uoči sastanka ministara inostranih poslova G7 u Minsteru u Njemačkoj.

„Na tome smo vredno radili sa specijalnim predstavnikom Mirosavom Lajčakom, pre ljeta smo predstavili plan obema stranama, Kosovu i Srbiji, da prevaziđemo trajnu krizu, gdije smo radili i da tražimo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između njih. i veoma sam zahvalan na podršci Njemačke i Francuske za ovaj prijedlog”.

„Dobili smo odgovore sa obije strane, proučavamo ih i mislim da je ovo dobra prilika koju treba iskoristiti da odnos Prištine i Beograda bude normalniji, kako bi i jedni i drugi imali koristi na evropskom putu. Ova normalizacija odnosa je veoma važna i u narednim danima videćemo kakav će biti odgovor na ovaj prijedlog i nadam se da će biti napretka i iskoraka u ovom procesu”, rekao je Borel.

Između ostalog, rekao je da na Zapadnom Balkanu treba da postoji stabilnost i pomirenje.

„Juče sam bio u Berlinu i učestvovao na Samitu Zapadnog Balkana u Berlinskom procesu na poziv kancelara Šolca. Na zapadnom Balkanu postoje dvije ključne riječi, održivost i pomirenje. Održivost, povećanje njihovih kapaciteta, ekonomskih i političkih kapaciteta za suočavanje sa izazovima. Podržavamo ih, napravili smo najveću investiciju u regionu. Takođe ih podržavamo da se bore protiv dezinformacija i suprotstavljaju sajber napadima i hibridnim pretnjama koje dolaze iz Rusije“, dodao je on.