Borelj govori o francusko-njemačkom prijedlogu: Kosovo i Srbija ga nisu odbili

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da prijedlog koji su iznijeli za Kosovo i Srbiju, barem, stranke nisu odbacile.

Međutim, navodi da su takozvani francusko-njemački prijedlog iznijeli on i Miroslav Lajčak.

„Prijedlog koji smo iznijeli; Srećan sam što mogu da kažem da su Francuska i Njemačka veoma podržale ovaj predlog”.

„Ovaj prijedlog, koji se još naziva i francusko-njemački, zapravo je francusko-njemačka podrška, ali predlog koji smo iznijeli ja i Miroslav Lajčak je prijedlog koji pokušava da izađe iz krize.

„A poslednje dvije-tri godine sam stalno bio u kriznom menadžmentu. Iz  jedne krize u drugu. Riješavanje jučerašnje krize i čekanje sutrašnje krize”.

„Obije stranke, ne bih rekao da su se složile, ali nisu odbile predlog. Nisu to odbili i to za sada dovoljno govori“.

Borelj pozvao je Kosovo i Srbiju da pokažu više fleksibilnosti nakon nedavnih događaja koji se dešavaju.

On je na konferenciji za medije po završetku sastanka sa evropskim ministrima istakao da je EU iznijela prijedlog obema zemljama u okviru dijaloga Priština – Beograd.

„Poruka Savjeta Evrope je jasna, potreban nam je jasan napredak, iznijeli smo prijedlog. Zahvaljujem Njemačkoj i Francuskoj na snažnoj podršci ovom prijedlogu”, rekao je Borelj.

Borelj je ponovo pozvao na početak prvih koraka Zajednice srpskih opština.

„Srbi Kosova moraju da se vrate u institucije, kosovske vlasti moraju da pokažu fleksibilnost u registarskim tablicama i da bez odlaganja rade na implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom, bez odlaganja“, naglasio je Borelj.