Borelj i Lajčak o razgovarima sa Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žozep Borelj razgovarao je juče sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Borelj je o sastancima sa dvojicom lidera javnost obavijestio putem društvene mreže Tviter.

„Razgovarao sam sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o putu napred u dijalogu koji vodi EU. U sadašnjem geopolitičkom okruženju, važnije je nego ikada pronaći održivo i sveobuhvatno riješenje za normalizaciju odnosa. Ostajemo u bliskom kontaktu“, naveo je Borelj.

Borelj je naveo da je imao dobru diskusiju i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u vezi dijaloga.

Napisao je da je obezbijeđivanje stabilnosti i bezbijednosti na Zapadnom Balkanu veoma važno u trenutnom geopolitičkom kontekstu.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se juče u Prištini sa kosovskim premijerom, manje od deset dana od njegove prethodne posjete Kosovu. I dok zapad sve aktivnije zahtijeva od Prištine da odloži rok za preregistraciju, Lajčak je, kako prenose prištinski mediji, nakon sastanka potvrdio da se o tome razgovaralo, ali i kazao da je odluka na Kurtiju.

Lajčak i Kurti

„Razgovarali smo o ovom pitanju (registarskim tablicama) i to je odluka premijera, tako da neću da komentarišem“, rekao je Lajčak na kratkoj konferenciji za štampu, prenosi Klankosova.tv.

Poručio je da je sastanak sa Kurtijem bio koristan i profesionalan.

„Napredujemo u našoj diskusiji, to je sve što mogu da kažem u ovom trenutku… Bila je to ozbiljna, dobra, korisna i profesionalna diskusija“, dodao je on.

U vezi sa finalnim dogovorom Beograda i Prištine, Lajčak je kazao da je to u rukama obije strane.

„Nije na meni da odlučujem u vaše ime. Za to služi dijalog“, rekao je Lajčak.

Prokomentarisao je i navodni nacrt statuta za ZSO koji već danima kruži u medijima, navodeći da se o njemu informisao iz medija, te da nije imao uvid u takav dokument.

„To je nešto potpuno odvojeno od našeg procesa“, poručio je ovaj zvaničnik EU, prenose prištinski mediji.

On je dodao da je u stalnom kontaktu sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Koha prenosi da je Lajčak potvrdio da je francusko-njemački prijedlog bio tema razgovora sa Kurtijem, ali i da je odbio da iznese više detalja o tome.

Lajčak je posjetio Prištinu svega deset dana prije isteka roka kosovske vlade za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, odnosno nešto više od nedelju dana od svoje prethodne posjete.

Lajčak je tada kazao da ne želi novu eskalaciju situacije na Sjeveru Kosova.

Prije nekoliko dana Prištinu, a potom i Beograd, posjetio je i specijalni predstavnik SAD-a, Gabrijel Eskobar, koji je, između ostalog, potvrdio postojanje njemačko-francuskog prijedloga za dijalog, o čemu se već više nedelja piše u medijima.

Eskobar nije iznijeo detalje o samom dokumentu, ali je kazao da je riječ o dobrom prijedlogu, te pozvao strane da ga ozbiljno razmotre.

Ovaj američki zvaničnik je ujedno otkrio da Kvinta traži od Prištine da produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na RKS za još 10 mjeseci, uz naznaku da čeka odgovor kosovske vlade. U međuvremenu je i iz Evropske unije saopšteno da i oni traže produženje roka.

Prištinski zvaničnici su, međutim, nastavili da govore o tome da je 31. oktobar poslijednji dan za preregistraciju, a predsjednik Srbije da „ni milimetar nismo bliže riješenju“.