Borelj: Implementacija je obaveza obije strane, EU će je pažljivo pratiti; Sporazum nije potpisan iz pravnih razloga

Implementacija prijedloga sada je obaveza Beograda i Prištine, i Evropska unija će morati pažljivo da je prati, ponovio je danas šef evropske diplomatije EU Žozep Borelj iz Brisela.

Borelj će predsedavati sastankom ministara spoljnih poslova država članica EU.

Uoči tog sastanka, na konferenciji za medije, osvrnuo se, između ostalog, i na razgovore koje je gotovo 12 sati u subotu održavao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem u Ohridu – kada su strane postigle sporazum o primeni dogovorenog prvog dijela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dogovor koji su strane postigle – integralni je deo evropskog puta za obije strane.

„Održali smo dug razgovor koji je završen dogovorom koji će biti integralni deo evropskog puta za obe strane. Biće deo pregovaračkog poglavlja – poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, i biće uključen u dokument o normalizaciji i u zahtijeve prema Kosovu“, kazao je danas Borelj.

EU će pažljivo pratiti ono na šta su se Vučić i Kurti obavezali.

Rezultati ovog sastanka biće predstavljeni i na 22. Evropskom savjetu koji će biti održan 23. i 24. marta.

Borelj je odmah nakon sastanka u subotu poručio da se Kosovo složilo da „odmah“ započne primjenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe.

„Da bi primjenio član 7 Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Kosovo se složilo da odmah, kad kažem odmah, mislim odmah, pokrene pregovore u dijalogu pod posredstvom EU, na uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancija kako bi na odgovarajućem nivou osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu. Strane su se takođe složile da podrže deklaraciju o nestalim osobama kao stvar hitnosti“, poručio je ovaj evropski zvaničnik.