Borelj: Pozvaću Prištinu i Beograd u Brisel slijedeće nedelje, na sastanak za upravljanje krizom

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj potvrdio je da će se naredne nedelje održati sastanak Prištine i Beograda, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Pozvaću dvije strane, Kosovo i Srbiju, na sastanak za upravljanje kriznim situacijama ovde u Brisel slijedeće nedelje”, rekao je Borelj danas novinarima u NATO-u, gde učestvuje na sastanku ministara odbrane ove organizacije.

RSE nezvanično saznaje da se radi o sastanku na nivou lidera Beograda i Prištine, odnosno između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Diplomatski izvori su podvukli da se ovaj budući susret ne može smatrati rundom dijaloga već sastankom o upravljanju krizom.

Da neće nastaviti proces dijaloga dok se ne smire tenzije na sjeveru Kosova, Borelj je potvrdio sinoć – u pismu upućenom Kurtiju.

Šef evropske diplomatije je ocijenio važnom saradnju EU sa NATO, pogotovo u svetlu tenzija na sjeveru Kosova.

Potvrdio je da Brisel i dalje radi na utvrđivanju činjenica – šta se tačno dogodilo prilikom hapšenja trojice policajaca sa Kosova.

“U međuvremenu, moramo da pozovemo na smirivanje situacije na terenu. Svakim danom vidimo da se situacija pogoršava. Ponovo smo u režimu upravljanja krizom”, naglasio je Borelj.