Brisel: Odobren bezvizni režim za Kosovo

Danas će Aljbin Kurti formalno predati zahtijev Kosova za prijem u Evropsku uniju. Juče su Evropski parlament i Savjet EU postigli sporazum da se sa Kosovom uspostavi vizna liberalizacija

Pregovarački timovi Evropskog parlamenta i Savjeta Evropske unije (EU) postigli su juče, 14. decembra, sporazum o ukidanju viza za građane Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema postignutom sporazumu građani Kosova će biti izuzeti od viznog režima kada se uspostavi Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024. godine.

“Nakon ovog sporazuma ceo region Zapadnog Balkana će imati sličan vizni okvir prema šengenskom prostoru. Zakonodavci pozdravljaju napredak koji je Kosovo postiglo u mapi puta za liberalizaciju viznog režima”, navodi se u saopštenju koje je izdao Evropski parlament (EP).

Kosovske vlasti se pozivaju da usklade svoju viznu politiku sa politikom EU, te da sklope sporazume o readmisiji sa onim državama članicama EU sa kojima i dalje nemaju takav sporazum.

Izvjestilac za vize u EP Tejs Ruten je nakon sporazuma naglasio da je Kosovo poslednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema bezvizni režim sa EU. “Evropski parlament se godinama neumorno zalaže za ovu odluku. Konačno, građani Kosova će moći da putuju u EU na odmor, porodične posjete i poslovna putovanja bez potrebe da traže vizu. Ovo je veoma važan trenutak u evropskoj budućnosti zemlje”, izjavio je Ruten.

Sporazum će sada morati da podrži Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta i da se izglasa na plenarnoj sjednici ove institucije. Na kraju se glasa na Savjetu minister EU. Sporazum o viznoj liberalizaciji bi trebalo da stupi na snagu 20 dana nakon objavljivanja u Službenom listu EU. Zatim se o sporazumu o ukidanju viza bilateralno pregovara između Evropske unije i Kosova.