Britanija ponovo traži od Srbije da oslobodi trojicu kidnapovanih kosovskih policajaca

Britanski ambasador Nil Holand, šef misije OEBS-a u Srbiji, rekao je da zvanični Beograd treba odmah da oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje su 14. juna kidnapovale srpske specijalne snage na teritoriji Republike Kosovo.

U svom izvveštaju za jun, Holandija takođe kaže da dvije zemlje, Kosovo i Srbija, treba odmah da smanje tenzije.

„Velika Britanija je veoma svjesna nedavnog porasta tenzija između Srbije i Kosova. Velika Britanija poziva na hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca privedenih 14. juna. Vlade Srbije i Kosova moraju pokazati maksimalnu uzdržanost, izbijegavati jednostrane akcije i odmah preduzeti korake ka deeskalaciji”, naveo je Holand u svom izvještaju, prenosi Klankosova.tv.

Dalje je rekao da je Velika Britanija ponovila pozive Vladi Kosova da obezbijedi da izabrani gradonačelnici opština obavljaju svoje privremene dužnosti sa alternativnih lokacija i da se jedinice Specijalne policije povuku iz blizine opštinskih zgrada.

Takođe, naveo je da Velika Britanija zahtijeva da se „što prije raspišu novi, sveobuhvatni izbori – na kojima očekujemo i ohrabrujemo kosovske Srbe da učestvuju”.

„Očekujemo da se Kosovo i Srbija ponovo na konstruktivan način angažuju u dijalogu koji vodi EU, a posebno da bez daljeg odlaganja počnu rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom“, naglasio je britanski ambasador, Neil Holland