Britanija traži da se Srbi vrate u institucije Kosova

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot rekao je da nakon postizanja dogovora o registarskim tablicama žele da se Srbi sa Kosova vrate u institucije

Abot je u objavi na Fejsbuku rekao da je to u interesu vladavine prava.

„Pozdravljam važan sporazum koji uklanja izvor napetosti i čestitam svim stranama na kompromisu koji su pokazale. Sporazum o registarskim tablicama, posebno, biće olakšica za one na sjeveru Kosova. Sada moramo da vidimo da se kosovski Srbi vraćaju u institucije, u interesu posla, njihovih porodica i vladavine prava“, napisao je Abot.

Čak je i ministar Velike Britanije za Evropu Leo Dokerti pozdravio dogovor postignut između Kosova i Srbije u sredu u Briselu o registarskim tablicama.

Docherti je na Tviteru napisao da je od vitalnog značaja da dvije zemlje sada sjednu za sto i razgovaraju o koracima za punu normalizaciju.

„Pozdravljam sporazum Kosova i Srbije o koracima za smanjenje tenzija. Od vitalnog je značaja da obe zemlje sada dođu za sto kako bi ostvarile napredak u dijalogu uz podršku EU ka normalizaciji njihovih odnosa, za dobrobit svih svojih građana“, napisao je Doherti.

Kosovski Srbi podnijeli su ostavke iz institucija nakon odluke kosovskih vlasti da suspenduju direktora kosovske policije za sjeverni region Nenada Đurića, koji je odbio da sprovede odluku Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa registarskim tablicama. izdaje Srbija u RKS – Republika Kosovo.