Broj žena vojnika u KBS-u se povećava

Svake godine se povećava broj dijevojaka i žena koje su odlučile da služe vojsku.

Ovo je saopštio ministar odbrane Armend Mehaj.

Prema procjentima, u 2022. godini uključivanje u vojsku dijevojaka i žena u KBS je bilo 10,44%, što je 4,28% više nego 2013. godine.

„KBS nudi jednake mogućnosti za razvoj karijere svih vojnika bez obzira na pol jer su žene jednako tretirane kao i muškarci da se bore i ginu za svoju zemlju“, rekao je ministar Mehaj.

Ovo je puna pozicija ministra Mehaja:

Služba otadžbini ne priznaje rod već rad i volju, stoga uravnotežena integracija oba pola u KBS ostaje naše opredijeljenje!

KBS nudi jednake mogućnosti za razvoj karijere svim vojnicima bez obzira na pol jer su žene jednako tretirane kao i muškarci da se bore i ginu za svoju zemlju.

Uz usvojene zakonske izmjene u pogledu starosnog kriterijuma koji omogućava prijavljivanje svakog mladića i devojke do 25 godina, kao i podzakonskih akata koji su u proceduri usvajanja za zbrinjavanje članova porodica vojnika. na misiji, vojska svaki put obezbijeđuje neophodne uslove za balansiranje profesionalnog i ličnog života, stoga imamo puno povjerenje da će uključivanje dijevojaka i žena u Kosovske bezbednosne snage pratiti trend rasta, tako da će se vojska odraziti na maksimalno mogući polni sastav populacije, čime se omogućava unaprijeđenje nivoa organizma, zasnovanog na različitim perspektivama i iskustvima.

Slijedeća kampanja regrutovanja počinje 28. novembra, pa pozivam sve mladiće i dijevojke zainteresovane da služe zemlji u uniformi Kosovskih bezbijednosnih snaga da se prijave.

Biti dio vojske znači izabrati da časno i ponosno služiš zemlji bilo gde u bilo koje vrijeme i kad god.