CBK: Komercijalna banka dobrovoljno prestala sa radom, zatvoreni svi bankarski depoziti građanima

U danu kada je NLB Komercijalna banka prestala sa radom na Kosovu, oglasila se Centralna banka Kosova sa potvrdom, ali i navodima da je ova finansijska institucija dobrovoljno obustavila svoju delatnost.

„Ovaj Plan je nakon revizije dobio saglasnost CBK-a 6. oktobra 2023. godine, da bi se zaključio odlukom od 9. januara 2024. godine za zatvaranje filijala i svih ekspozitura u Republici Kosovo, koji je na snazi od 31. januara 2024. godine“, navode iz CBK.

Zatvoreni bankarski depoziti

Takođe, potvrđuju da su svi bankarski depoziti građana zatvoreni sa današnjim danom.

„Nakon isteka roka za bankarsko poslovanje sa građanima, do kraja dana 31. januara 2024. godine, svi bankarski depoziti građanima su zatvoreni, pa Centralna banka Kosova potvrđuje suspenziju delatnosti ove filijale banke na Kosovu“, kažu iz ove banke.

Ostali postupci arhiviranja dokumentacije i povezani aspekti, ističu, sprovode se u skladu sa zakonima na snazi.

Iz Centralne banke Kosova procijenjuju da trenutno funkcioniše dovoljan broj bankarskih kancelarija, finansijskih i nebankarskih institucija koje „razumno pokrivaju potrebe zajednice u svim gradovima na Kosovu“.

Uoči primene Uredbe CBK

Današnjem zatvaranju banke prethodili su višemjesečni medijski izvještaji.

Još decembra se pisalo o tome da su navodno zaposleni NLB Komercijalne banke Srbije, filijale Kosovska Mitrovica dobili obavještenje iz svoje „centrale“ u Beogradu da je Izvršni odbor banke doneo odluku o zatvaranju filijale i svih ekspozitura ove banke na Kosovu.

U međuvremenu su uslijedili izvještaji da je više korisnika banke na Kosovu dobilo obavještenje na svoje adrese elektronske pošte uz podatak o navodnom zatvaranju ekspozitura 31. januara ove godine.

Banka se zvanično zatvara dan uoči najave o primjeni Uredbe Centralne banke Kosova kojom se reguliše valuta evro kao jedina na Kosovu.

Međunarodna zajednica, zbog uticaja na srpsku zajednicu koja koristi i iz Srbije prima sredstva u dinarima, očekuje da će ona biti suspendovana. Iz Prištine su i dalje kategorični da se o toj Uredbi neće ni pregovarati.

Ipak, pristala je na uvođenje „prelaznog perioda za prilagođavanje“ za sve one koji posluju sa dinarima.

U tom će periodu mehanizmi vlade koji postoje za sprovođenje ove Uredbe biti u potpunosti fokusirani da u toj fazi rade na davanju informacija i edukaciji preduzeća i građana za prilagođavanje, a ne za kaznene mjere od sutra, objasnio je danas zamjenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.