Cijena derivata na Kosovu rastu

Predsjednik Udruženja naftnih radnika Kosova Fadil Berjani rekao je da je ove godine trend rasta cijena derivata, ali da nije izražen.Prema njegovim riječima, u poređenju sa zemljama regiona, Kosovo je drugi posle Sjeverne Makedonije, sa cijenama najjeftinijih derivata na tržištu.

Berjani je rekao da je 2022. godina bila godina izazova u pogledu visokih cijena derivata i da se ista situacija nastavlja i ove godine, jer prema njegovim riječima, postoje kretanja na međunarodnim tržištima i smanjenje proizvodnja u proizvodnoj organizaciji OPEK-a „Što se tiče cijene naftnih derivata u 2023. godini, bilo je velikih izazova, došlo je do velikih pomjeranja na međunarodnim tržištima iu EBRD-u i u proizvodnoj organizaciji OPEK-a. Dok je ova godina počela kao što smo otišli ​​prošle godine, prošle godine su cijene bile u decembru mjesecu ove cijene koje imamo do danas.

Od danas pa nadalje postoje kretanja na međunarodnim tržištima i postoje kretanja cijena imamo poskupljenja. Cijene 2023. u maju i decembru bile su 1 evro i 30 centi, dizel je bio 1 evro i 26 centi, imali smo i ove cijene u januaru i bilo je stabilno. Dok imamo kretanje na međunarodnim tržištima, imamo i smanjenje proizvodnje u proizvodnoj organizaciji OPEK-a i imamo povećanje cijena. Cijene na kosovskom tržištu su 1,33 evra za dizel do 1,40 evra, dok je benzin 1,27 evra do 1,32 evra, to su sadašnje cijene, trend rasta cijena derivata nije mnogo izražen”, rekao je on. .

Berjani je naveo da iako je Kosovo mala zemlja, ono ima najveće tržište u sektoru derivata sa preko 800 benzinskih pumpi, na kojima građani, prema njegovim rečima, mogu da biraju gde je najslobodnije. „Ne možemo da prejudiciramo i kažemo koje cijene da li ćemo imati tokom ove godine, kada znamo da imamo kretanja, ali mogu da kažem da bi za ekonomsku situaciju u našoj zemlji realna cijena za naše građane bila 1 evro, ali ni Vlada to ne određuje niti udruženje, ali to određuju EBRD i proizvodna organizacija OPEK.

Želim da apelujem na građane, oni imaju mogućnost da biraju gde je jeftinije i bolje da se snabdevaju, jer smo najveće tržište u naftnom sektoru, mi smo najmanja država na svjetu sa najviše benzinskih pumpi. 800 pumpi na kojima građanin može da bira gde god je jeftinije i bolje“, rekao je Berjani.