Cijena električne energije nepodnošljiva

Nakon zahtijeva KESCO-a za povećanje cijene električne energije, građani se  protive nakon mogućnosti poskupljenja struje po drugi put ove godine.

KESCO je obrazložio zahtijev za povećanje tarifa električne energije nedostatkom subvencionisanja koje je obećala Vlada Kosova. Dok ovaj drugi kaže da se zalaže da ne dozvoli povećanje cijena energenata.

Građanin Bajram Beriša izražava nezadovoljstvo zahtevom KESCO-a, zbog čega želi da se održe protesti protiv povećanja cijene struje.

Drugi sagovornik, Ibuš Šasivari, kaže da građani ne mogu sebi da priušte rastuću cijenu struje u ovo vrijeme krize.

Isto tako, Remzije Krasnići kaže da je zemlja u krizi, da bi bilo neophodno i podizanje naknada čak i za penzionere.

Drugi građanin, koji nije želeo da ostane anoniman, kaže da je poskupljenje struje neprihvatljivo jer ima puno porodica sa niskim primanjima.

U međuvremenu, portparol KESCO-a Viktor Bužala rekao je za KP da se visoki troškovi energije ne pokrivaju kroz tarife i subvencije koje je obećala Vlada.

„KSCO je podneo zahtev za vanredno preispitivanje tarifa jer dva indikatora nisu išla kako je bilo predviđeno u prošlom pregledu. Prvi je vladina subvencija u iznosu od 90 miliona evra, koja nam nije dodijelila, odnosno nijedan cent, pa je do danas moralo da se izdvoji oko 33 miliona evra. Dok je drugi pokazatelj uvozna cijena, za koju se predviđalo da će biti mnogo niža nego što je realno. Išli smo sa cijenama koje idu negde iznad 500 evra po megavatu, dok je tokom jula cijena na međunarodnim berzama dostizala i preko 730 evra po megavatu“, kaže on.

Portparol Bužala je takođe rekao da ne znaju koliko će struja biti skuplja, ali je priznao da će poskupljenja biti.

Čak i Bužala kaže da je zemlja već ušla u energetsku krizu, koja će se, prema njegovim riječima, još više produbiti.

Snabdevač Univerzalne usluge električne energije na Kosovu, KESCO, zvanično je u utorak podnijeo zahtijev Kancelariji regulatora energije za vanredno preispitivanje maksimalno dozvoljenih prihoda, saopštio je RUE u utorak.

Šef  RUE je u odgovoru KosovaPres-u rekao da je ova institucija u procesu razmatranja prijave i da će javnost obaviještavati o postupcima koje će biti preduzete.

Ministar ekonomije Artane Rizvanoli je tokom dana naglasio da će Vlada Kosova uskoro primeniti sredstva za subvencionisanje električne energije, kao odgovor na zahtijev KESCO-a za povećanje tarifa za energiju.

Ona je na konferenciji za medije izjavila da se vlada zalaže da ne dozvoli povećanje cijena energenata.

Kancelarija energetskog regulatora Kosova (ZrE) je 8. februara 2022. godine odobrila nove račune sa povećanjem samo za jednu kategoriju potrošača, koji su stupili na snagu dan kasnije.

Kupcima nakon prelaska praga od 800 kilovata razlika u potrošnji se obračunava na 5,9 centi po kilovatu pri nižim tarifama i 12,5 centi po kilovatu pri višim tarifama prenosi Telegraf.