Cijene i dalje rastu, trgovci krive proizvođače

Prema podacima Agencije za statistiku, inflacija na Kosovu je nastavila da se produbljuje, a cijene osnovnih proizvoda i dalje rastu.

S druge strane, građani zemlje kažu da im sa platama koje primaju životi postaju nedostupni. Trgovci opravdavaju svoje cene, dok ekonomski stručnjaci kažu da će se Kosovo i dalje suočavati sa ovom situacijom u nedostatku proizvoda.

S druge strane, trgovci cene na tržištu opravdavaju visokom cenom proizvoda koje kupuju za prodaju od različitih proizvođača.

“Građani se žale zašto ova cijena nije u našim rukama, ja recimo pasule kupujem za 3,5 evra, a prodajem za 4 evra, sve zavisi od proizvođača, pošto nije u našim rukama”, rekao je trgovac za RTV21.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, cena proizvoda za mart je porasla za 2,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije ocijenjuju da je glavni uzrok poskupljenja niska proizvodnja i visok uvoz.

Predsjednik Privredne komore Ljuljzim Rafuna kritikovao je institucije što ne dijeluju da pomognu građanima.

„Budimo sada realni u privatnim institucijama u nekim zemljama smo imali prilike nakon podizanja plata, ali javne se uopšte nisu pomjerile i imamo Institucije ništa nisu uradile u ovom pravcu i sada je četiri godine nakon pandemije, oni ostavio privredu po strani i tu smo, za šta mislim da je to urađeno ne kasno nego veoma kasno“, rekao je Rafuna.

Prema mišljenju ekonomista, mere i subvencije aktuelne vlade usmjerene na socijalne šeme samo su dodatno opteretile privredu zemlje./rtv21/