Cijene ljekova na Kosovu, po želji farmaceuta

Zloupotrebe sa cijenama ljekova u kosovskim apotekama mnogo koštaju građane. Oni su se Radiju Kosova žalili na visoke cijene ljekova u odnosu na njihove prihode. Dok iz Farmaceutske komore Kosova kažu da nedostatak zakona koji reguliše cijene ljekova izaziva veliki haos u farmaceutskom sektoru.

Nedostatak zakona koji reguliše cijenu ljekova u apotekama i dalje opterećuje džepove građana. Kažu da nedostatak sprovođenja zakona dovodi do toga da apoteke zloupotrebljavaju cijene. U intervjuu za Radio Kosova, građani govore o cijenama ljekova koje variraju od apoteke do apoteke.

„U ove dvije apoteke koje su jedna pored druge kupujem isti proizvod po različitim cijenama i to je veoma uznemirujuće. Dok u odnosu na zemlje regiona cijene dosta variraju“, kaže građanin za Radio Kosovo.

„Ovde kupljena injekcija za liječenje bolesti na Kosovu košta 500 evra, dok je ista injekcija u Turskoj 70 evra, neko treba da ide u zatvor zbog ove zloupotrebe. U poređenju sa nivoom plata na Kosovu, cijene lekova su veoma visoke“, kaže drugi.

Predsjednik Farmaceutske komore Kosova Arijanit Zajmi kaže za Radio Kosovan da neregulisanje cijena izaziva veliki haos u farmaceutskom sektoru i da to najviše trpe pacijenti koji moraju da plaćaju višestruko skuplje ljekove.

Zajmi kaže da je Kosovo druga zemlja poslije Belorusije koja ne reguliše cijenu ljekova. Ističe da je bilo i interesnih grupa koje su pokušale da zaustave usvajanje zakona.

„Očigledno da postoje interesne grupe koje su pokušale da zaustave zakon, bilo je i farmaceuta koji su pokušali da zaustave zakon, ali to je bio mali i zanemarljiv broj. Ali nadamo se da će ovaj zakon, kada ode u parlament, naći pravi put do usvajanja“, kaže Zajmi.

Nacrt zakona koji reguliše cijene ljekova Vlada je već usvojila i očekuje se da će isti biti iznesen u Skupštinu na raspravu i nakon dva čitanja stupiti na snagu.